X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

Comisia Europeană va propune plafonarea prețului gazului rusesc.

7 sep. 18:30   Diverse
1308 0

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc împreună cu măsuri care includ reduceri obligatorii ale consumului de energie electrică în UE și plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică produsă din alte surse decît gazul, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

„Vom propune un preț plafon pentru gazul rusesc... Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război brutal din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a declarat astăzi că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaz și petrol dacă prețurile vor fi plafonate.

Unele țări UE care vor trebui să aprobe propunerile UE se feresc să limiteze prețurile gazelor rusești de teamă că acest lucru le va costa livrările în scădere pe care le primesc încă de la Moscova.

Von der Leyen a vorbit despre viitoarele propuneri de urgență ale UE de reducere a prețurilor vertiginoase la gaz și electricitate, care au crescut facturile gospodăriilor și au lovit industriile europene mari consumatoare de energie.


Potrivit lui von der Leyen, UE dorește să limiteze veniturile din producția non-gaz și să-și redirecționeze „profiturile extraordinare” către măsuri de sprijinire a gospodăriilor și a companiilor.

Companiile de petrol și gaze, care au înregistrat o creștere semnificativă a profiturilor, vor trebui, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a spus von der Leyen fără a intra în detalii.

Alte măsuri pe care Bruxelles-ul le va propune includ obligarea țărilor să reducă consumul de energie electrică în orele de vîrf și sprijinirea cu lichidități pentru firmele care se confruntă cu cerințe uriașe de garanții.

Miniștrii energiei din UE vor discuta propunerile la o întîlnire de urgență vineri.

Prețurile energiei electrice și carburanților în Europa au crescut brusc, deoarece Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către Europa. Moscova a justificat oprirea aprovizionării cu probleme tehnice și sancțiuni occidentale impuse în legătură cu invazia sa în Ucraina.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав