X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Coacăza neagră şi beneficiile acesteia asupra sănătăţii

18 iun. 2018,, 02:32   Externe
22466 0

Coacăzele conţin de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decît broccoli şi mai mulţi fenoli comparativ cu orice fruct pe care îl găseşti în piaţă.

Există trei feluri de coacăze: albe, roşii şi negre şi toate au proprietăţi nutritive remarcabile. sînt surse excelente de vitamina C, pe care o menţin în stare stabilă, graţie antocianinelor, şi activă biologic: coacăzele negre conţin aproximativ 160 – 400 mg la 100 g, iar cele albe şi roşii, 20 – 60 mg.

Chiar şi după procesare, preparatele din coacăze conţin aproape toată cantitatea de vitamina C din fructele în stare proaspătă. Dar nu numai pentru vitamina C trebuie să le consumi, ci şi pentru că au provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, săruri minerale, celuloză, acid malic, acid citric şi acid tartic, zaharuri şi multă apă (aproximativ 80%).

O adevărată comoară pentru organism, iar dacă mai iei în considerare şi aportul scăzut de calorii – doar 50 la suta de grame, ai să le preţuieşti şi mai mult.

Principalele 10 beneficii ale consumului de coacăze


1. sînt revitalizante, datorită bogăţiei de vitamine şi săruri minerale din compoziţie, o cură de de coacăze şterge oboseala de pe chip şi readuce energia în toate structurile corpului.

2. Alungă stresul. În acest sens, sînt bune atît fructele, cît şi frunzele. Cercetătorii au constatat că infuzia din frunzele coacăzului negru creşte secreţia glandelor ce produc adrenalina, inducînd astfel o stare de bine.

3. Ascut memoria. Oamenii de ştiinţă susţin că uleiul de sîmburi de coacăze atenuează problemele de concetrare şi memorare prin cei doi compuşi remarcabili ai săi: acidul alfa-linolenic şi acidul stearidonic, indispensabili dezvoltării şi bunei funcţionări a neuronilor.

4. Îmbunătăţesc acuitatea vizuală. Conţinutul mare de antocianine, substanţele fitochimice care protejează ochii de procesele de îmbătrînire, ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor la acest nivel, îmbunătăţesc vederea nocturnă. De asemenea, aceste fructe ajută la menţinerea glicemiei la cote normale, prevenind diabetul, o maladie, care provoacă probleme oculare majore.

5. sînt ideale în atonii gastrice, aceasta deoarece atunci cînd sînt servite înainte de masă au funcţie tonică, iar dacă-s consumate după mese sînt stomahice, adică favorizează digestia gastrică.

6. Astringente, aceste fructe sînt utile, în egală măsură, în diaree şi în dizenterii.

7. Reduc sensibilitatea la infecţii respiratorii şi intestinale, graţie virtuţilor antiinflamatorii.

8. Îndepărtează durerea de gît. Pentru asta, se administează, în cazul faringitei granulomatoase, peltea de coacăze negre amestecată cu puţină apă caldă, iar în cazul amigdalelor inflamate se face gargară cu suc de coacăze, de preferinţă negre, de mai multe ori pe zi.

9. Poduc diureză cu multă eliminare de acid uric, ceea ce la face foarte utile în gută, litiaze urice şi boli reumatismale sau chiar cardiace şi renale sau în toate cazurile în care s-a acumulat o cantitate prea mare de toxine în organism.

10. Uşurează trecerea la menopauză, reglînd toate tulburările specifice acestui fenomen.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?