Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Climatologi: 2024 ar putea fi cel mai cald an din istorie

17 ian. 2023,, 23:30   Externe
2666 0

Temperaturile globale în 2024 ar putea să iasă din grafice și să provoace valuri de căldură fără precedent, au avertizat climatologii. Încălzirea va fi asociată cu fenomenul El Niño, care se preconizează că se va forma în Oceanul Pacific în lunile următoare, potrivit The Guardian.

El Niño este o fluctuație a temperaturii apei de suprafață din Oceanul Pacific ecuatorial. Acesta intensifică vremea extremă de pe tot globul, relatează lumea24.

În ultimii trei ani, a fost observat un analog „rece” al acestui fenomen, La Niña. Datorită lui, recordurile absolute de căldură așa și nu au fost doborîte. Dar El Niño ar putea atinge Pacificul pînă la sfîrșitul anului 2023, crescînd posibilitatea ca 2024 să devină cel mai călduros an din istoria observațiilor.

În prezent, temperaturile globale de pe planetă sînt cu 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. De asemenea, creșterea a dus deja la consecințe catastrofale, inclusiv valuri de căldură în SUA și Europa și inundații în Pakistan și Nigeria.

Oamenii de știință au presupus că în 2024 temperatura medie va depăși pentru prima dată nivelul preindustrial cu 1,5 grade. Influența lui El Niño se va suprapune proceselor actuale de schimbări climatice, intensificîndu-le semnificativ.


„Preconizăm că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat. Chiar și un mic focar de El Niño ar trebui să fie suficient pentru a atinge o temperatură globală record”, a spus profesorul James Hansen de la Universitatea Columbia (SUA).

În cazul unui El Niño, se estimează că țările de pe coasta de vest a Pacificului se vor confrunta cu căldură și secetă. Acest fenomen va suprima, de asemenea, musonii din India și ploile din sudul Africii. În schimb, în Africa de Est, în regiunile sudice ale SUA și America de Sud sînt așteptate condiții anormal de umede. Efectele El Niño pot fi resimțite și la latitudinile medii ale emisferei nordice. Autorii au cerut crearea unui centru internațional de modelare a climei pentru a contracara viitoarele amenințări naturale.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?