TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ciulinul are efecte terapeutice miraculoase. Iată ce boli tratează

Ciulinul are efecte terapeutice miraculoase. Iată ce boli tratează

Ciulinul (Carduus nutans), denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul măgarului, ghimpan, mărăcine, este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae, care poate atinge pînă la 1 metru înălțime.


Tulpina este ramificată și spinoasă, rădăcina este pivotantă, frunzele sînt și ele spinoase, florile au culoarea roșu purpuriu, sînt globuloase și au terminații ascuțite, iar fructele achene sînt umflate (semințe cu gust amărui) şi bogate în ulei.


Planta este foarte răspîndită în locuri necultivate, pe cîmpuri și pășuni uscate, pe marginea drumurilor, în zona deluroasă și în cea subalpină. Înflorește începînd din iunie și pînă în august.


La noi, ciulinii cresc în zona de stepă — subetajul pădurilor de gorun, pe pajiști ruderalizate, scrie doctorulzilei.ro.


Componenții principali sînt flavonoide, aminoacizi (L-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acid d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina), antocianozide, pigmenți clorofilieni, saponozide, uleiuri volatile, silimarină, acid fumaric, polihidroxifenil-cromon, potrivit www.csid.ro. Majoritatea compușilor activi sînt concentrați în fructe (semințe), însă întreaga plantă are proprietăți medicinale. Ciulinul conține aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, diferite micro și macro elemente, precum potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.


În scopuri medicinale, se întrebuințează partea aeriană a plantei, recoltată în perioada înfloririi și cînd semințele ajung la maturitate. Modalitățile de folosire sînt sub formă de tinctură de ciulin, decoct, infuzie, pulbere de semințe măcinate de ciulin.


Armurariul, cunoscut și sub denumirea de ciulinul-laptelui, este cel mai cunoscut soi de mărăcine și cel mai utilizat în medicina tradițională. Se folosea în amestec cu coaja de nucă, rădăcini de pătlagină și rostopască, la băi pentru întărirea copiilor și pentru poftă de mîncare.


Ciulinul este util în tratarea unor afecțiuni ale ficatului (hepatită, insuficiența hepatică, ciroze, intoxicații cronice ale ficatului), ale bilei (litiază biliară, dischinezie biliară), ale aparatului digestiv (digestie dificilă, constipație), în dereglări ponderale, afecțiuni ale splinei, astenie, hipertensiune arterială, hemoroizi, varice, intoxicație alcoolică, psoriazis, stări de epuizare fizică și nervoasă, deficiențe imunitare, hipercolesterolemie, convalescențe, migrene.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load