TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît timp poţi folosi telefonul fără riscul că te vei îngrăşa

Dependenţa de telefoane mobile poate duce la o creştere semnificativă în greutate şi la dezvoltarea a numeroase afecţiuni potenţial mortale, relevă datele unui nou studiu.

Persoanele aflate la vîrsta adultă tînără care utilizează telefoanele mobile mai mult de de cinci ore pe zi au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta obezitate şi alte afecţiuni asociate, inclusiv boli cardiace, potrivit cercetătorilor din Columbia. "Petrecerea unui timp îndelungat în faţa telefonului mobil contribuie la dezvoltarea unor comportamente sedentare şi reduce timpul dedicat activităţii fizice, crescînd riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular şi simptome musculo-scheletice", a precizat Mirary Mantilla-Morron, specialistă în reabilitare vasculară şi pulmonară la Universitatea Simon Bolivar.

La studiul desfăşurat în perioada iunie-decembrie 2018 au participat 1.060 de studenţi, 700 femei şi 360 de bărbaţi, cu vîrste de 19-20 de ani, care frecventau Facultatea de Ştiinţe Medicale a SBU. Potrivit Agerpres, cercetătorii au ajuns la concluzia că studenţii care folosesc un timp îndelungat telefoanele mobile ''au o probabilitate de două ori mai mare de a consuma băuturi răcoritoare, alimente fast food, dulciuri, snackuri şi de a avea o activitate fizică redusă''.

Mantilla-Morron, care este şi autoarea principală a studiului, spune că este ''important ca populaţia să ştie şi să fie conştientă de faptul că, deşi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă pentru funcţiile sale multiple, portabilitate, confort, acces la numeroase servicii, surse de informaţie şi divertisment, ar trebui să fie folosită şi pentru îmbunătăţirea obiceiurilor şi comportamentelor sănătoase''.

O potenţială legătură între tehnologie şi obezitate necesită o analiză suplimentară, în contextul în care peste 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume erau supraponderali în 2016, dintre care 650 de milioane, obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). "Am determinat de asemenea că timpul pe care o persoană îl petrece utilizînd diferite tehnologii - în special folosirea prelungită a telefoanelor mobile - este asociat cu dezvoltarea obezităţii", a mai precizat cercetătoarea.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load