TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît de eficientă este masca de protecție împotriva Covid-19 (VIDEO)

Cercetătorii americani au realizat o serie de experimente pentru a înțelege, în mod practic, cît de utilă este de fapt masca de protecție, atît pentru persoanele sănătoase, cît și pentru cele infectate cu noul coronavirus, scrie Digi24.ro. Rezultatele se pot vedea mai jos.

În continuare, purtarea măștii de protecție reprezintă un motiv foarte serios de conflict între oameni în perioada pandemiei. În frunte cu comunitatea științifică și autoritățile, mulți sunt de părere că masca este indispensabilă ca mijloc de protecție. Foarte mulți oameni sînt, însă, convinși că reprezintă o prostie, iar argumentul lor principal este că virusul e prea mic pentru a nu putea să treacă prin mască.

Echipa din spatele unui popular canal de YouTube, The Slow Mo Guys, pentru a elimina orice dubiu în legătură utilitatea măștilor, a creat o serie de clipuri. Astfel, poți să vezi cum călătoresc particulele de salivă și, implicit, de microbi, în timp ce respiri sau vorbești, cu și fără mască. Întregul clip a fost comentat de doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din SUA.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decît în timp real. Asta, în timp ce număram de la 1 la 4 [cu voce tare n.r.]. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai cînd scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvînt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvîntul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol – n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, au explicat creatorii experimentului.

Anthony Fauci a apreciat enorm efortul din spatele acestui experiment și i-a lăudat pe cei responsabili. „Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască.


Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atît de important să ne acoperim fața este că acum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși, virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm că o parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome. De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar cînd tușești sau strănuți lângă altcineva.

Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atunci cînd vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau cînd cînți, ceea ce este mult mai rău decît simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sînt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atît de important să purtăm măști, mai ales cînd credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”, a comentat expertul în boli infecțioase, conform Digi24.

Cât de utile sînt măștile de protecție în a preveni infectarea

În aceeași perioadă, au apărut rezultatele unui test efectuat în Japonia, pe două manechine cu particule infecțioase de SARS-CoV-2. În cazul unuia dintre ele au utilizat un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator care a imitat respiraţia umană.

Concluziile au fost cît se poate de simple. Oamenii sănătoși care poartă o mască din pînză beneficiază de o protecție de doar 17%. Cei care poartă măști chirurgicale sînt protejați cu pînă la 50%, iar cei care utilizează măști cu filtru de protecție interschimbabil – KN95 au pînă la 80% grad de protecție.

Mai interesantă este, însă, situația cînd o persoană bolnavă poartă o formă de protecție. Chiar și în cazul utilizării unei măști din pînză sau a unei chirurgicale, gradul de transmisie este redus cu 70%.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load