Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Cît de bună este pîinea pe care o consumi în fiecare zi

4 aug. 2018,, 20:00   Externe
4910 0

Se discută deseori despre avantajele consumului de pîine integrală. Dar care sînt acestea? E mai bine să mîncăm pîine albă sau integrală?

Cu cît pîinea are un conţinut mai mare de făină integrală, cu atît are un index glicemic mai scăzut, fiind deci mai sănătoasă: nevoia de insulină şi riscul de diabet scad, însă apare acidoza. Dumneavoastră decideţi!

Grîul integral nu a fost cernut, deci nu i-a fost înlăturată, în măsură mai mică sau mai mare, coaja bobului. În făina albă rafinată (cernere de 45-55%) fără tărîţe, nu mai rămîn elemente nutritive. Pîinea albă nu este recomandată, deoarece acidifiază şi deminineralizează. În plus, nu este uşor digerabilă şi poate determina chiar anumite tulburări digestive şi alte maladii, îndeosebi la nivel intestinal, printre care boala celiacă (legată de intoleranţa la gluten).

Este de dorit să alegeţi o pîine cu drojdie sau maia naturală şi s-o evitaţi pe cea cu drojdie chimică. În plus, pîinea albă are un indice insulinic uiriaş, de 100 (indicele insulinic măsoară tendinţa unui aliment de a stimula secreţia de insulină).

Pîine: avantaje pentru sănătate


Atuuri veritabile. Grîul integral (cu tot cu tărîţă) este folosit la fabricarea pîinii integrale, care conţine deci toţi nutriţienţii acestuia. Astfel, fibrele de celuloză digerabile hrănesc bacteriile fermentative de la nivelul colonului. Acestea produc în schimb vitamine din complexul B (B3, B6 şi în special B12). Grîul integral conţine, de asemenea, proteine de calitate mai bună, glucide (mai ales amidon) şi mai multe minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan şi seleniu).

Pîinea neagră

Cu un nivel de cernere de 85%, făina neagră păstrează o mare parte a tărîţei. Pîinea neagră conţine vitamine ( B1, B2, PP, D, E) numeroase minerale ( fosfor, magneziu, calciu, fier, cupru), aminoacizi şi enzime (diastaze).

Pîinea: beneficii nutriţionale

100 de g de pîine integrală acoperă 16% din necesarul zilnic de proteine, 88% din cel de glucide, 15% din cel de vitamine B3 şi B5, 39% din cel de sodiu, 21% din cel de fier şi 8% din cel de calciu.

Pîinea: cum o alegem

O pîine sănătoasă trebuie să fie uşor digerabilă, nutritivă şi să ofere o doză substanţială de proteine, vitamine din complexul B, fier şi calciu.

Trebuie să vă orientaţi spre cerealele benefice. Întrucît, de cîţiva ani, grîul este ţinta criticilor, este de preferat făina de grîu moale pentru a vă prepara singuri pîinea. Cele patru criterii care definesc o pîine integrală uşor digerabilă şi de bună calitate sînt:

făină integrală de foarte bună calitate ( bio)

sare nerafinată

apă pură de izvor sau apă de la robinet filtrată corespunzător

maia naturală ( amestec de făină netratată şi apă de izvor)

Pîinea: cum o consumăm

Mîncaţi puţină pîine, chiar şi din cea integrală. Mîncaţi-o la micul dejun, fireşte, dar şi alături de fructe uscate şi alte alimente sănătoase şi gustoase.

Pîinea: cum o păstrăm

Pîinea integrală de calitate se poate păstra mai multe zile într-un loc răcoros, înfăşurată într-un prosop din bumbac.

100 de g de pîine integrală ( din făină de grîu)

250 kcal

8, 4 g proteine

1, 3 g lipide

49 g lucide

5, 4 g fibre

Index glicemic: 40

Pîinea: date noi din cercetare

Pîinea integrală conţine de două ori mai multe fibre insolubile comparativ cu pîinea albă. Acestea măresc volumul scaunelor, accelerează tranzitul intestinal şi facilitează eliminarea substanţelor cancerigene înainte ca acestea să se fixeze pe pereţii intestinului gros.

Tipuri de făină şi de pîine, conţinutul lor de glucide, indexul glicemic şi sarcina glicemică

Făină albă 000 (pîine albă): glucide la 100 de g aliment: 58/ index glicemic:85/ sarcină glicemică: de la 49 la 100.

Făină 650: glucide la 100 de g aliment: 53/ index glicemic: 70/ sarcină glicemică: 37

Pîine toast: sarcină glicemică:33

Pîine de secară: sarcină glicemică: 27

Făine integrală (pîine integrală): glucide la 100 de g aliment: 47/ index glicemic: 50 sarcină glicemică: 24

Pîine de secară integrală: glucide la 100 de g aliment: 49/ index glicemic: 40/ sarcină glicemică:20

Pîine cu tărîţe: glucide la 100 de g aliment: 40/ index glicemic:45/ sarcină glicemică:18

Pîine neagră: glucide la 100 de g aliment: 45/ index glicemic: 40/ sarcină glicemică:18.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?