X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cînd și de ce a căzut în capcană Ceaușescu? Opinie

13 iun. 2022,, 15:45   Externe
3178 0

Fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, a căzut de fapt într-o capcană cînd nu și-a dat seama că atenția asupra lui din partea Occidentului după condamnarea introducerii trupelor sovietice în Cehoslovacia, nu a fost o recunoaștere a meritelor sale, ci o încercare de a examina posibilitățile de a-l îndepărta de blocul de Est și de a-l atrage de partea sa, și el a început să ia de la ei multe credite.

Despre acest lucru a spus autorul cărții "Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu" (Последние дни Николае и Елены Чаушеску), istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

"Atenția liderilor occidentali, desigur, l-a flatat. Aici ne confruntăm cu un moment în care liderului i-a lipsit o cultură politică generală și nu a înțeles că această atenție nu este o recunoaștere a meritelor sale, ci o încercare de a a-l îndepărta de blocul de est și de a-l atrage de partea sa în așa fel încît să-i provoace daune. Pentru că occidentalii, folosind forma de a-l atrage de partea lor, de a-l mîngîia, de a-i acorda împrumuturi, examinau posibilitățile de a smulge România din Blocul Estic și, în consecință, de a dăuna Uniunii Sovietice și a face tot ceea ce am observat de fapt la sfîrșitul anilor 80 - de a contribui la distrugerea blocului sovietic și a Uniunii Sovietice. Și aici el a căzut într-o capcană, pentru că au început să-i ofere împrumuturi. Împrumuturile la început au fost la un procent mic. Inițial au început cu o dobîndă de 2-3%, iar apoi la sfîrșitul anilor 70 - începutul anilor 80 s-a dovedit că aceste procente sînt deja de 20-25% sau mai mult, iar aceste procente trebuie plătite. Chiar și acum acest lucru este mult", a spus Zurab Todua.

"Strict vorbind, acesta este o astfel de bîtă financiară, un instrument financiar. Da, ei aveau nevoie de bani. Acești bani au început să vină în România în prima jumătate a anilor '70. Ei au ajutat la industrializarea României. Desigur, au fost folosiți în beneficiul țării, dar, pe de altă parte, acești bani inițial gratuiți au dus la faptul că au început să creeze o serie de proiecte de natură ciclopeană, ceea ce a dus la faptul că, de fapt, țara s-a destrămat. S-a întîmplat la sfîrșitul anilor '70. Iar la intersecția anilor șaptezeci-optzeci, ei au ajuns într-o situație complicată. De fapt, într-o criză. Pentru că, pe de o parte, au existat proiecte uriașe costisitoare în care au fost investiți mulți bani și nu exista încă nicio întoarcere. Iar, pe de altă parte, se apropia perioada de plată a dobînzilor la împrumuturi și, în consecință, țara nu avea bani pentru aceste plăți", a spus istoricul și politologul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?