COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 394 554   INFECTAȚI 255 994(+57)   TRATAȚI 248 984     DECESE 6162(+3)   Mai multe detalii
Biden- Putin stiri: 109
Diaspora stiri: 1189
Preşedintele stiri: 2770

Cînd au fost inventați covrigii și din ce sînt făcuți

13 feb. 20:00   Diverse
3501 0

Covrigii au devenit unul dintre cele mai iubite și accesibile produse de patiserie, însă puțini știu istoria și povestea lor. Citește ce sînt covrigii, cînd au fost inventați și din ce au fost făcuți încă de la începuturi.

Potrivit lucrării „Istoria Științei și a Tehnologiei”, covrigii au fost inventați încă din anul 610 de către un călugăr italian pentru a folosi drept răsplată copiilor care învățau rugăciunile. Astăzi, covrigii sînt indispensabili și îi găsim ușor în plină stradă cu umpluturi delicioase. Vezi care este istoria covrigilor.

Ce sînt covrigii și din ce sînt făcuți

Covrigii sînt produse de panificație de formă circulară presărați cu semințe de mac, susan ori doar cu sare deasupra. Este făcut din aluat de pîine cu o formă de nod asemănătoare unei bucle.

Istoria covrigului


Originea covrigilor nu este pe deplin cunoscută, însă totul a început în jurul anului 600. Atunci se spune că un călugăr italian a inventat covrigii cu scopul de a le oferi răsplată copiilor care învățau rugăciunile. Covrigii erau, de fapt, mici fîșii de aluat copt, încolăcite care să semene cu mîinile încrucișate la piept și se numeau “Pretiola” (mici recompense).

Mai tîrziu s-a spus despre covrigul cu bucle că ar putea avea legături cu pîine grecească ce era în formă de inel și deriva de la pîinea folosită în timpul slujbelor la mănăstiri în urmă cu 1.000 de ani.

O altă legendă spune că invenția covrigilor aparține unor brutari disperați ce ai fost ținuți captivi de către conducătorii locali. De asemenea, enciclopedia “Meyers Konversations Lexikon” din 1905 suspectează originea covrigului odată cu interzicerea tradițiilor păgîne de copt, precum forma Crucii Soare la Sinodul din Estinnes în 743. Atunci, covrigul ar fi apărut ca și un înlocuitor.

Covrigul – emblema brutarilor și a breslelor din zonele sudice din Germania

În Biserica Catolică, covrigii erau considerați cu semnificație religioasă datorită ingredientelor și a formei. Aceștia erau realizați după o rețetă simplă ce cuprindea doar făină și apă, pentru a putea fi consumați în perioada postului.

Care a fost prima rețetă

Prima rețetă de covrigi care încă se folosește și astăzi datează din 1607 și este prezentată într-o carte intitulată “Tezaur de sănătate”, iar ingredientele descrise în rețetă sînt: făină, ouă, unt, apă caldă.

Toate ingredientele se amestecă pînă cînd se omogenizează, iar din aluatul obținut se modelează covrigii care se pun în apă caldă, apoi în apă rece, după care se pun în cuptor.

Covrigii se puneau în apă fierbinte deoarece asta ajuta la descompunerea amidonului din făină și covrigii erau mai ușor de digerat.

Denumirea covrigilor în alte limbi

Cehia – covrigul este denumit „preclik”;

Finlanda – covrigul este numit „viipurinrinkeli”;

Slovacia – „praclick”;

Spania, Franța și Italia – covrigul este denumit „pretzel”, „bretzel” sau „brezel”;

Norvegia – covrigul este numit și „kringle”;

Croația – covrigilor li se spune „perec”;

Serbia – denumirea covrigului este „pereca”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?