X 

Cifre, în creștere: Milioane de oameni din întreaga lume, nevoite să-și părăsească locuințele

14 iun. 19:00   Diverse
1813 0

110 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, a dezvăluit miercuri ONU, care a descris acest număr record drept o „acuzaţie” la adresa stării lumii, relatează AFP, citată de News.ro.

Recentele lupte din Sudan au agravat şi mai mult o situaţie devenită deja gravă în 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a crizei umanitare din Afganistan.

Niciodată pînă acum numărul total al refugiaţilor care îşi părăsesc ţara sau al persoanelor strămutate în propria ţară nu a atins un asemenea nivel, potrivit raportului anual al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

La sfîrşitul anului trecut, 108,4 milioane de persoane erau strămutate sau refugiate, a precizat UNHCR. Asta înseamnă cu 19,1 milioane de persoane mai mult decît la sfîrşitul anului 2021, o creştere fără precedent.

Iar luptele dintre facţiunile rivale din Sudan au dus numărul total de refugiaţi şi persoane strămutate la aproximativ 110 milioane în luna mai. „Iată unde ne aflăm astăzi”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi, la o conferinţă de presă la Geneva.


„Avem 110 milioane de persoane care au fugit din cauza conflictelor, persecuţiilor, discriminărilor şi violenţelor, adesea amestecate cu alte motive – în special impactul schimbărilor climatice”, a subliniat el, deplîngînd creşterea de anul trecut.

„Este o acuzaţie la adresa stării lumii noastre”, a spus Grandi, care a spus că 35,3 milioane de persoane erau refugiaţi şi 62,5 milioane de persoane strămutate.

De asemenea, existau 5,4 milioane de solicitanţi de azil şi 5,2 milioane de alte persoane care aveau nevoie de protecţie internaţională. Toţi aceşti oameni se confruntă cu „un mediu mai ostil, în special în ceea ce priveşte refugiaţii, aproape peste tot”, spune înaltul comisar.

„A fi un adevărat lider înseamnă să convingi opinia publică de faptul că există oameni care merită protecţie internaţională”, insistă el. Trei sferturi dintre refugiaţi se refugiază în ţări cu venituri mici sau medii.

Anul trecut, peste 339.000 de refugiaţi din 38 de ţări s-au întors acasă, în timp ce 5,7 milioane de persoane strămutate au putut să se întoarcă la casele lor. Ţările care au primit cei mai mulţi refugiaţi au fost Turcia (3,6 milioane), Iran (3,4 milioane), Columbia (2,5 milioane), Germania (2,1 milioane) şi Pakistan (1,7 milioane).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?