X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Chinezul care a arătat lumii situația teribilă din Wuhan, eliberat din detenție după trei ani

4 mai. 00:26   Diverse
2225 0

Fang Bin, chinezul care a documentat și făcut publice detalii despre epidemia inițială de coronavirus din orașul Wuhan, a fost eliberat din închisoare după trei ani, scrie BBC.

Fang este unul dintre „cetățenii-jurnaliști” care au dispărut fără urmă după ce au făcut publice filmări cu scene din Wuhan-ul afectat dur de epidemia de Covid-19.

După dispariția lui în februarie 2020, el a fost condamnat la trei ani de închisoare într-un proces secret la Wuhan, spun surse citate de BBC. A fost eliberat duminică și este într-o stare bună de sănătate, mai spuns sursele citate. Primul clip video care a captat atenția lumii a fost acela în care Fang apare numărînd opt cadavre în saci în afara unui spital Covid, pe parcursul a cinci minute.

Atunci, el a spus că a fost reținut în acea noapte, dar că a fost eliberat ulterior. După, a apărut ultimul său clip video, în care transmitea mesajul: „Toți oamenii să se revolte – luați puterea guvernului înapoi în mîinile poporului”. După publicarea acestuia, a dispărut fără urmă.

Deși activiștii au salutat eliberarea lui Fang, ei sînt încă îngrijorați de soarta unui alt avertizor de integritate – Zhang Zhan, o fostă avocată de 39 de ani care a fost reținută în mai 2020 și închisă pentru patru ani în decembrie a aceluiași an. La fel ca Fang, Zhang a fost condamnată pentru „provocarea de probleme”, spun activiștii, care mai spun că aceste acuzații vagi au mai fost folosite destul de des împotriva disidenților chinezi de către regimul dictatorial de la Beijing. Alți doi „cetățeni-reporteri” au mai dispărut fără urmă în februarie 2020, tot pentru „infracțiunea” de a spune adevărul – Chen Qiushi și Li Zehua.


Imaginile publicate de ei au permis lumii să vadă ce se întîmpla în acele momente dificile în metropola chineza care a dat lumii pandemia de coronavirus, în condițiile în care autoritățile și oficialii chinezi încercau să ascundă cît de mult posibil situația. Zhang, care locuia în Shanghai, a mers în Wuhan în februarie 2020 pentru a relata despre epidemia de coronavirus după ce a citit despre experiența unui locuitor al orașului. Ea a devenit activă pe Youtube și pe Twitter, deși ambele platforme sînt interzise în China. Ea a continuat să distribuie imagini și informații deși era amenințată de autoritățile locale. „Poate că am un spirit rebel. Doar documentez adevărul.

De ce nu pot să arăt adevărul?”, spunea ea într-un interviu.

La puțin timp după ce a fost arestată, Zhang a intrat în greva foamei și a fost deseori hrănită forțat de autorități, mai ales după ce greutatea ei a scăzut sub 40 de kilograme. Nu este cunoscut dacă ea încă se află în geva foamei, iar familia ei are puține informații legate de starea ei de sănătate. Anul trecut, în decembrie, fratele ei a publicat imagini cu o scrisoare trimisă de Zhang mamei ei. Ea desenase flori pe plic pentru a o asigura pe mama ei că este în regulă.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?