X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

China vrea să crească vîrsta de pensionare. Din ce motiv

14 mar. 2023,, 22:30   Externe
2530 0

China intenţionează să crească treptat vîrsta de pensionare pentru a face faţă îmbătrînirii rapide a populaţiei, a anunţat marţi publicaţia Global Times, citînd un expert din Ministerul chinez al resurselor umane, informează Agerpres.

Potrivit lui Jin Weigang, preşedintele Academiei chineze de drept al muncii şi ştiinţele securităţii sociale, China are în vedere o "modalitate progresivă, flexibilă şi diferenţiată de a creşte vîrsta de pensionare". Astfel, "persoanele care se apropie de vîrsta de pensionare vor trebui doar să amîne ieşirea la pensie cu cîteva luni".

La rîndul lor, tinerii vor fi nevoiţi probabil să muncească ceva mai mulţi ani, dar vor dispune de o perioadă îndelungată de adaptare şi tranziţie, a precizat expertul chinez.

"Cea mai importantă trăsătură a acestei reforme este de a le permite oamenilor să aleagă cînd să se pensioneze, în funcţie de circumstanţele şi situaţia lor", a explicat acesta. China încă nu a anunţat oficial o modificare a vîrstei de pensionare, care în prezent este una din cele mai scăzute din lume - 60 de ani pentru bărbaţi, 55 pentru femeile care lucrează în birouri şi 50 pentru cele care lucrează în fabrici. Luni, noul şef al executivului chinez Li Qiang a indicat că guvernul va face studii şi analize riguroase pentru elaborarea unei politici prudente în acest sens.

În condiţiile în care populaţia Chinei scade şi îmbătrîneşte, în parte şi ca urmare a politicii copilului unic, din perioada 1980 - 2015, presiunea asupra bugetului de pensii creşte, precum şi asupra factorilor de decizie care trebuie să ia măsuri. Comisia pentru sănătate naţională a Chinei se aşteaptă ca numărul chinezilor care au ajuns sau trecut de 60 de ani să crească de la 280 de milioane la peste 400 de milioane pînă în 2035. Şi speranţa de viaţă de crescut de la circa 44 de ani în 1960 la 78 în 2021 şi se prevede ca pînă în 2050 să ajungă la 80 de ani.


În momentul de faţă, un pensionar din China este susţinut de contribuţiile a cinci lucrători, jumătate faţă de cît era acum un deceniu, fiind de aşteptat ca în 2030 această proporţie să ajungă la 4 la 1, iar în 2050 la 2 la 1. Datele Ministerului de finanţe arată că 11 din 31 de administraţii provinciale ale Chinei înregistrează deficite ale bugetelor de pensii, iar Academia de ştiinţe a Chinei a estimat că sistemul de pensii va rămîne fără bani pînă în 2035.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?