X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 933

China va impune sancțiuni lui Pelosi și rudelor acesteia

5 aug. 17:00   Diverse
1298

China va impune sancțiuni președintelui Camerei reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, și rudelor sale apropiate, în urma vizitei sale provocatoare în Taiwan, a anunțat vineri Ministerul chinez de Externe într-o declarație.

„Pelosi a vizitat Taiwan în ciuda preocupărilor și protestelor serioase ale Chinei, a intervenit sever în politica internă a Chinei și a afectat grav suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei”, se arată în declarație. Se observă că Pelosi a dat o „lovitură dură” principiului „o singură Chină”, punînd în pericol pacea și stabilitatea în strîmtoarea Taiwan.

„Pe baza legislației relevante a RPC, partea chineză a decis să impună sancțiuni lui Pelosi și rudelor sale apropiate în urma acțiunilor sale provocatoare”, se arată în comunicat.

Vizita lui Pelosi a fost prima vizită a unui președinte al Camerei Reprezentanților SUA în Taiwan din 1997, făcînd-o în cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani.

Administrația SUA, care a fost avertizată de liderul chinez că „cel care se joacă cu focul riscă să se frigă”, a asigurat Beijingul de angajamentul său față de politica „o singură China”, dar s-a distanțat de vizită, spunînd că speakerul ia propriile decizii.


Ca urmare, vizita a devenit impulsul pentru o nouă rundă de tensiuni în strîmtoarea Taiwan. Pe lîngă anunțarea începerii exercițiilor militare din 4 pînă în 7 august, Beijingul a impus sancțiuni asupra a două fonduri taiwaneze, a suspendat exportul de nisip natural pe insulă și importul de citrice și anumite tipuri de produse din pește, iar Ministerul chinez de Externe a spus că China intenționează să ia măsuri decisive și dure și, de asemenea, a precizat că toate consecințele negative ale vizitei, la care Beijingul s-a opus de cîteva luni, urmează să vină, iar răspunderea pentru ele va fi de partea Washingtonului și Taipeiului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав