X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

China, prezisă drept lider în economia globală pînă în 2036

26 dec. 2022,, 20:15   Externe
2320 0

China va putea depăși cea mai mare economie din lume – SUA – și va ajunge pe primul loc în ceea ce privește PIB-ul nu mai devreme de 2036.

Aceasta rezultă din prognoza macroeconomică a Centrului Britanic pentru Economie și Cercetare în Afaceri (CEBR).

În același timp, la începutul anului trecut, analiștii CEBR se așteptau ca economia chineză să o depășească pe cea americană în 2030, dar consecințele blocajelor din China și „războiului comercial” cu țările occidentale au deplasat această perioadă cu încă șase ani. În plus, dacă Beijingul încearcă să pună mîna pe insula Taiwan, aceasta va presupune sancțiuni comerciale severe și, în consecință, momentul apariției economiei chineze ca prima din lume se poate schimba din nou.

„Consecințele războiului economic dintre China și Occident vor fi mult mai grave decît ceea ce am văzut după izbucnirea ostilităților dintre Rusia și Ucraina. Aproape sigur va fi o recesiune globală destul de puternică și o reluare a inflației. Dar daunele aduse Chinei vor fi de multe ori mai mari, iar acest lucru poate submina cursul pentru conducerea mondială în economie”, au prezis experții CEBR.

De asemenea, analiștii mai prevăd că în 2023 economia planetei se va confrunta cu o recesiune globală din cauza creșterii ratelor cheie de către băncile centrale (BC) din diferite țări, care încearcă să țină sub control inflația în creștere. „Bătălia împotriva inflației nu a fost încă cîștigată. Ne așteptăm ca în 2023 Banca Centrală să adere la cursul actual [de menținere a ratelor cheie la un nivel ridicat - notă „Lenta.ru”], în ciuda costurilor economice. Prețul scăderii inflației la un nivel mai confortabil este cea mai proastă perspectivă de creștere pentru cîțiva ani următori”, a spus CEBR.


Cu toate acestea, pînă în 2037, analiștii se așteaptă ca PIB-ul global să-și dubleze nivelul actual, economiile emergente fiind cele mai în creștere. Drept urmare, pînă la jumătatea deceniului următor, țările din regiunea Asia-Pacific vor reprezenta pînă la o treime din producția mondială, iar ponderea Europei va fi redusă la mai puțin de 20 la sută.

Experții mai prevăd că pînă în 2032 India va deveni a treia cea mai mare economie din lume. Țările în curs de dezvoltare bogate în resurse naturale vor primi un impuls semnificativ al creșterii economice datorită cererii mari de combustibili fosili. În același timp, se așteaptă ca Regatul Unit să păstreze poziția de a șasea economie din lume pînă în 2037, dar dezvoltarea țării va fi încetinită de „lipsa unei politici orientate spre creștere și a unei viziuni clare asupra rolului său în afara UE".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?