X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

China - Inițiativa ONU privind exploatarea spațiului cosmic

18 apr. 18:46   Diverse
1950 0

La data de 16 Aprilie a.c., echipajul navei spațiale Shenzhou-13 a revenit pe Pămînt de pe Stația Spațială a Chinei, după o misiune care a durat șase luni. Acest eveniment demonstrează faptul că faza de verificare tehnologică a stației spațiale chineze a fost finalizată cu succes, promovînd inițiativa ONU "Global Shared Space".

Capsula de întoarcere a aterizat în Deșertul Gobi, întreaga procedură fiind derulată în numai cîteva ore.

În ultimele șase luni, cei trei astronauți au ieșit de două ori în afara stației spațiale, finalizînd o serie de experimente științifice.

Prin ajutorul Internetului, Ambasada Chinei din Washington a pus față în față astronauții chinezi și elevii si profesorii americani. Directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a participat la eveniment declarînd că "omenirea poate lucra împreună pentru a construi o civilizație capabilă să traiască pe Marte și pe alte planete".

Odată cu succesul misiunii Shenzhou 13, stația spațială chineză va intra în faza de construcție, care urmează să devină un complex spațial gigantic cu o capacitate permanentă de 60-180 tone și care va fi deschisă statelor membre ONU. Pentru aceasta, un număr de nouă proiecte promovate de 17 țări și 23 de entități au fost incluse în prima etapă de selecție. În plus, mulți astronauți străini au exprimat dorința de a ajunge și lucra în stație.


Astronautul german Matthias Maurer a declarat că studiază limba chineză de mai mulți ani, sperînd să poată ajunge într-o zi la bordul stației spațiale chineze.

Directorul Asociației Exploratorilor Spațiali, Andy Turnage, a declarat că "deși nu avem o limbă comună, avem un obiectiv comun, acela de a explora spațiul și de a promova realizările tehnologice pe planeta noastră".


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав