Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

China condamnă SUA pentru sprijinirea producției locale de semiconductori

10 aug. 18:15   Diverse
1713 0

Ministerul chinez de Externe a condamnat adoptarea în Statele Unite a unei legi privind alocarea sprijinului pentru dezvoltarea producției locale de semiconductori. Wang Wenbin, un purtător de cuvînt al departamentului, a declarat că subvențiile vor duce la întreruperi în lanțurile globale de aprovizionare cu cipuri și vor provoca tulburări comerciale internaționale, scrie TASS.

Diplomatul și-a exprimat opinia că legea americană promovează o politică diferențiată de susținere a industriei, întrucît presupune alocarea de subvenții uriașe propriilor producători. Potrivit lui Wang Wenbin, o serie de prevederi ale documentului restricționează investițiile și activitățile comerciale și economice ale întreprinderilor chineze pentru producția de semiconductori și, de asemenea, împiedică cooperarea științifică și tehnică dintre China și Statele Unite.

„Acest lucru va deforma lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori, provocînd tulburări comerciale internaționale. China se opune ferm acestui lucru”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe. SUA au dreptul de a determina direcția dezvoltării sale economice, dar acțiunile sale trebuie să respecte principiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și să contribuie la menținerea securității și stabilității lanțurilor globale de producție și aprovizionare, a adăugat Wang.

Președintele american Joe Biden a semnat așa-numitul Act Chip and Science (CHIP-plus), care oferă sprijin în valoare de 280 de miliarde de dolari pentru producția internă de semiconductori, în august. La sfîrșitul lunii iulie, inițiativa a fost aprobată de ambele camere ale Congresului SUA. Potrivit documentului, giganților tehnologici finanțați prin programul de stat american li se interzice extinderea producției în China. La sfîrșitul lunii iulie, secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat că proiectul de lege este necesar de guvernului pentru a crește competitivitatea în confruntarea cu China.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав