X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

China anulează întîlnirea cu ministrul de externe japonez

4 aug. 2022,, 14:30   Diverse
1643 0

China a anulat întîlnirea ministrului de Externe cu colegul său din Japonia, care era programată la Phnom Penh, după declaraţiile ţărilor G7 (G7) cu privire la situaţia din jurul Taiwanului, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a informat RIA Novosti.

Anterior, miniștrii departamentelor diplomatice ale țărilor G7 și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile Chinei, în special, exercițiile militare, și au remarcat, de asemenea, că reacția „escalatorie” a Beijingului în legătură cu vizita pe insula a președintelui Camerei Reprezentanților SUA Nancy Pelosi riscă să crească tensiunile regionale.
„China nu mai organizează o întîlnire a miniștrilor de externe chinez și japonez la Phnom Penh, deoarece Japonia, împreună cu țările G7 și Uniunea Europeană (UE), a emis o declarație comună care dă vina pe China fără temei și numește negrul alb”, a declarat Chunying.
Avionul lui Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan pe 2 august, în ciuda unui avertisment al purtătorului de cuvînt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian, care a spus că, dacă vizita ei va continua, armata chineză „nu va sta cu mîinile în sîn”.
Pelosi a explicat sosirea delegației Congresului SUA în Taiwan ca pe o dorință de a clarifica faptul că Washingtonul nu își va abandona angajamentul de a sprijini insula. În ziua în care avionul speakerului american a aterizat, China a început exerciții la scară largă și a închis traficul aerian în jurul Taiwanului pînă pe 7 august.
Fostul președinte american Donald Trump a criticat vizita lui Pelosi în Taiwan, considerînd-o „nebună” și adăugînd că acțiunile politicianului nu se termină cu bine.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?