X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

China a declarat protest SUA

31 mar. 14:00   Diverse
3904 0

China declară un protest ferm părții americane în legătură cu „escala” lui Tsai Ing-wen în SUA

China condamnă ferm așa-numitul „popas intermediar” al șefului administrației taiwaneze pe teritoriul SUA și îndeamnă partea SUA să nu treacă de „prima linie roșie” în relațiile China-SUA.

Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferință de presă departamentală.

Comentînd vizita șefului de cabinet din Taiwan, Tsai Ing-wen, care intenționează să tranziteze prin SUA către Guatemala și Belize, Mao Ning a spus că China se opune ferm oricărei forme de contact oficial între SUA și Taiwan, se opune ferm vizitei șeful regiunii Taiwan către Statele Unite sub orice afiș și sub orice pretext, se opune ferm oricărei forme de contact oficial între guvernul SUA și Taiwan.

„China condamnă cu fermitate Statele Unite pentru că au insistat asupra vizitei lui Tsai Ing-wen în Statele Unite în timpul „tranzitului” ei prin Statele Unite, în ciuda protestului ferm și a avertismentelor repetate din partea chineză”, a spus diplomatul.


Ea a menționat că SUA s-au înțeles cu Taiwan și au participat la pregătirea agendei politice a lui Tsai Ing-wen în SUA sub pretextul „tranzitului”, încercînd astfel să ridice nivelul contactelor oficiale și al relațiilor de fond cu Taiwan. Astfel, Statele Unite au încălcat grav principiul „o singură China” și prevederile celor trei comunicate comune chino-americane și au cauzat prejudicii grave suveranității și integrității teritoriale a Chinei și au transmis un semnal grav periculos forțelor separatiste care susțin „ Independența Taiwanului”, a spus Mao Ning.

„Acest lucru demonstrează încă o dată că motivul principal al noii runde de agravare a situației din strîmtoarea Taiwan a fost faptul că autoritățile din Taiwan continuă să se bazeze pe Statele Unite în încercarea de a obține „independența”, iar unii politicieni americani încearcă să restrîngă dezvoltarea Chinei folosind problema Taiwanului”, a declarat ea.

„Problema Taiwanului este nucleul intereselor de bază ale Chinei, piatra de temelie a fundației politice și linia roșie numărul unu pentru relațiile chino-americane care nu poate fi depășită”, a spus Mao Ning.

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului chinez de Externe a îndemnat Statele Unite să respecte principiul „o singură China” și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA, să îndeplinească în mod corespunzător promisiunea liderilor săi de a nu sprijini „independența Taiwanului”, „două Chine” sau „o singură China, un Taiwan”, să oprească toate formele de angajament formal cu Taiwan și să sporească nivelul contactelor existente cu acesta, să nu mai distorsioneze și să estompeze principiul „o singură China”.

„China va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile și să protejeze ferm suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a asigurat Mao Ning.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?