Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

China a declarat protest Japoniei

22 mai. 2023,, 11:30   Externe
2521 0

Ministrul adjunct de Externe chinez Sun Weidong l-a convocat pe ambasadorul Japoniei la Beijing, Hideo Tarumi, și i-a transmis un protest "pentru inflamarea problemelor legate de China" la summitul Grupului celor Șapte (G7) de la Hiroshima.

Acest lucru a fost precizat într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului chinez de Externe.

"Japonia, care deține președinția G7 în acest an, împreună cu alte țări a defăimat și a atacat China la evenimentele G7 de la Hiroshima, precum și în declarația comună a G7", a declarat Sun Weidong. El a spus că o astfel de "interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei" este în detrimentul suveranității, securității și intereselor de dezvoltare ale țării. "În această privință, China își exprimă nemulțumirea și protestul ferm", a adăugat diplomatul chinez.

Sun Weidong a subliniat că problemele legate de Taiwan, Hong Kong, regiunile autonome Xinjiang Uygur și Tibet sînt afaceri interne ale Chinei.

În ceea ce privește economia, China este ferm angajată într-o strategie deschisă de cooperare reciproc avantajoasă, a declarat Sun Weidong. Acuzațiile de "constrîngere economică" a altor țări și de creare a unei "capcane a datoriilor" nu pot fi îndreptate împotriva Chinei, cel mai mare risc pentru ordinea internațională și funcționarea economiei globale fiind SUA, a subliniat diplomatul chinez.

El a mai spus că China a aderat întotdeauna la politica de a nu utiliza prima armele nucleare și "și-a menținut arsenalul nuclear la cel mai mic nivel necesar pentru securitatea națională".

Summitul G7 s-a desfășurat între 19 și 21 mai la Hiroshima, sub președinția japoneză. Într-o declarație comună, G7 a afirmat că politica sa "nu urmărește să dăuneze Chinei sau să împiedice dezvoltarea sa economică". În plus, G7 și-a exprimat intenția de a "depune eforturi pentru a rezolva problemele legate de politica Chinei de non-piață".

Șefii de stat din G7 și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația din Mările Chinei de Sud și de Est, inclusiv încercările de a schimba unilateral status quo-ul în aceste zone, și au subliniat că sînt împotriva acțiunilor Chinei care vizează militarizarea regiunii.

Țările G7 și-au reafirmat angajamentul față de politica "o singură Chină" și au susținut necesitatea de a menține pacea și stabilitatea în strîmtoarea Taiwan.

La 20 mai, autoritățile chineze au făcut o sesizare serioasă la Tokyo pentru calomnie și interferență grosolană din partea țărilor G7 în afacerile Chinei în cadrul summitului de la Hiroshima.

12
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?