Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

China a decis să accelereze tranziția la energia verde

2 iun. 19:00   Diverse
1445

China a decis să accelereze tranziția la energia verde și să crească ponderea surselor de energie regenerabilă (SRE) în generarea de energie electrică la 33% pînă în 2025, față de 28% în 2020, transmite Reuters cu referire la noul plan cincinal al autorităților chineze de dezvoltare a sectorului.

Pînă în 2025, consumul total de energie verde al Chinei va ajunge la aproximativ un miliard de tone echivalent cărbune. Pentru a salva planeta de schimbările climatice, țara își propune să crească ponderea combustibililor nefosili în consumul total de energie la 20% (de la 15,4% în 2020).

Activiștii pentru climă au sperat că Beijingul va impune și restricții specifice de consum care ar trebui să contribuie la o reducere generală a emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu a fost încă stabilit niciun obiectiv oficial, dar cifrele privind energia regenerabilă sugerează că consumul total de energie primară va ajunge la cinci miliarde de tone echivalent cărbune pînă în 2025.

Datele mai arată că sursele regenerabile vor reprezenta jumătate din creșterea totală a consumului de energie în perioada 2021-2025, dar Beijingul, din motive de securitate energetică, își rezervă opțiunea de a construi centrale tradiționale pe combustibili fosili.

China este considerată lider în emisiile de gaze cu efect de seră, care sînt principala cauză a încălzirii globale. Pentru a reduce impactul negativ asupra atmosferei, țara s-a angajat să crească capacitatea centralelor solare și eoliene la 1.200 de gigawați pînă în 2030. Se dorește ca obiectivele să fie atinse în principal prin instalarea de panouri solare și turbine eoliene în zonele neutilizate.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав