X 
Preşedintele stiri: 3600

Cerul Suediei, acoperit de aureole artificiale în cadrul unui experiment

25 mar. 00:01   Diverse
1673 0

Cerul Marelui Nord suedez a fost acoperit joi cu halouri de lumină artificială după lansarea unei rachete sonore, care a eliberat particule în atmosferă pentru a studia mai bine aurora boreală, relatează AFP.

Numite uneori aurore polare, aceste fenomene apar pe cerul nopţii arctice cu fascicule de lumină albastră, verde sau violetă.

Pentru a pătrunde secretele acestui fenomen natural spectaculos, cercetătorii de la Institutul suedez de fizică a spaţiului au lansat joi seara o rachetă de la baza Esrange, în apropierea oraşului Kiruna din Laponia suedeză, eliberând materiale similare cu cele ale focurilor de artificii la o altitudine de 100 până la 200 de kilometri.

Au putut fi observate valuri de culori false de alb şi verde, luminând cerul după 18:30 GMT, îndepărtând treptat aurora boreală "adevărată" care lumina cerul.

Un experiment menit să amelioreze precizia prognozelor meteo pentru spaţiul apropiat, numit şi atmosfera superioară, şi care ar proteja mai bine sateliţii şi alte infrastructuri de telecomunicaţii esenţiale.


"Astăzi nimeni nu se poate imagina fără GPS, fără televizor, fără cablu prin satelit sau fără smartphone. Dar pentru a garanta accesul la toate acestea, trebuie să înţelegem mai bine vremea spaţială", a declarat Tima Sergienko, managerul experimentului, înainte de lansare.

Toate aceste lucruri pot fi distruse în timpul activităţii ionice puternice" la originea aurorei boreale, a adăugat el. Pentru a reproduce acest efect, cercetătorii au eliberat bariu din cilindrii de aluminiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий