Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cercetătorii vor să afle cum apare cancerul

22 oct. 2019,, 20:00   Externe
2636 0

Oamenii de știință din Statele Unite și din Marea Britanie vor să descopere care sunt primele semne ale cancerului pentru a depista și trata boala, înainte de a se răspîndi în organism. Aceștia vor să creeze celule canceroase în laborator pentru a determina cum se manifestă în stadiu incipient, relatează BBC.

Aceasta este una dintre prioritățile Alianței internaționale pentru depistarea cancerului în stadiu incipient. Este vorba despre o echipă formată din cercetători de la mai multe universități prestigioase din Marea Britanie, precum Cambridge, Manchester și University College London, dar și Stanford și Oregon din Statele Unite.

Oamenii de știință vor să dezvolte tehnici de testare mai puțin invazive, precum analiza probelor de sînge, urină și de respirație, pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienților ce prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer. De asemenea, vor să îmbunătățească tehnica imagistică în așa fel încât să depisteze această boală încă din stadiul incipient, notează BBC.

„Problema fundamentală este că nu putem vedea cum apare cancerul în organismul uman. În momentul în care este depistat, deja se instalează în corp”, a explicat dr. David Crosby, coordonatorul programului de depistare timpurie din cadrul Cancer Research UK.

Cercetătorii din Manchester dezvoltă în laborator țesut mamar ce conține celule sintetice imune pentru a depista încă din primele faze modificările care pot duce la apariția cancerului. Specialiștii spun că există mereu pericolul supradiagnosticării deoarece nu toate modificările apărute la nivel celular, în stadiu incipient, se transformă în cancer.


Până în prezent, oamenii de știință spun că studiile referitoare la depistarea timpurie a cancerului au fost realizate scară mică, au fost întrerupte și nu au fost efectuate pe un eșantion mare de populație.

Potrivit statisticilor, 98 la sută dintre pacientele diagnosticate cu cancer la sân trăiesc mai mult de cinci ani dacă boala este diagnosticată în primul stadiu. Prin comparație, doar 26 la sută dintre pacienții diagnosticați cu cancer în stadiul 4, cel mai avansat, au șanse de supraviețuire. În prezent, aproape 44 la sută dintre persoanele ce suferă de cancer la sân sunt diagnosticate în primele stadii ale bolii.

De exemplu, în Marea Britanie, există nau multe programe de depistare a cancerului la sîn, la colon sau de col uterin, notează sursa citată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?