X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cercetătorii italieni au găsit dovezi ale prezenței apei pe Marte

30 sep. 2020,, 20:30   Externe
3734 0

Mergem acum pe Marte, unde au fost găsite dovezi ale prezenţei unor lacuri sărate subterane, cu apă în stare lichidă, transmite stirileprotv.ro.

Este meritul unor cercetători italieni, care au făcut anunțul acum, la doi ani după ce au identificat ceea ce părea un uriaş lac subteran la polul sudic al Planetei Roşii.

Descoperirea deschide noi perspective privind existența vieții acolo.

Enrico Flamini, Agenția Spațială Italiană: „Ne aflăm astăzi aici pentru a vă prezenta rezultatele noastre şi faptul că am găsit apă lichidă sub scoarţa planetei Marte.”

Studiul realizat de o echipă de cercetători italieni aduce noi dovezi despre existenta apei pe Marte. Este vorba, de fapt, despre un lac subteran cu o suprafață de aproape 600 de kilometri pătrati, aflat la o adâncime de un kilometru și jumătate sub scoarță martiană. Alte trei bazine mai mici au fost descoperite în apropierea celui principal.


Angelo Olivieri, Agenția Spațială Italiană: „Aceasta e cu siguranţă o mare realizare.”

În urmă cu patru miliarde de ani, Marte era o planetă caldă și umedă, la fel ca Pămîntul. În timp, s-a transformat într-o lume aridă.

Acum, specialiștii au folosit o metodă utilizată și pe planeta noastră pentru a detecta lacurile ascunse sub calota glaciară în Antarctica și în zona arctică a Canadei.

Concluziile s-au bazat pe mai bine de o sută de imagini radar obținute de sonda Mars Express, lansată în 2003 de Agenția Spatială Europeană.

Angelo Olivieri, Agenția Spațială Italiană: „Datele sunt cele obţinute de radarul MARSIS, prin capacitatea lui de a penetra suprafaţa (planetei, n.r.). Şi, din cauza asta, cele mai multe date obţinute sunt diagrame radar.”

Zona în care a fost descoperit acest potențial lac subteran este la polul sud al planetei Marte. Acolo temperaturile ajung până la minus 113 grade Celsius și cresc treptat, odată cu adîncimea. Cercetătorii speculează că bazinul ar avea o concentrație ridicată de sare, care îl fereste de îngheț.

Angelo Olivieri, Agenția Spațială Italiană: „Sîntem mai mult decât satisfăcuţi. Credem că această descoperire începută în 2018 a deschis un nou drum şi trecem într-o nouă etapă în ceea ce priveşte cunoaşterea planetei Marte.”

Descoperirea aduce în discuție și probabilitatea ca pe planeta Roșie să existe forme de viață. Iar cercetătorii italieni recomandă ca misiunile spațiale viitoare să aibă ca prioritate verificarea regiunii cu pricina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?