X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Cercetătorii au determinat nivelul inteligenței după ochi

13 iun. 2021,, 01:00   Externe
2997 0

S-a spus că „ochii sînt fereastră sufletului”, dar noi cercetări sugerează că aceștia ar putea fi și o fereastră către creier, scrie Scientific American.

Pupilele noastre răspund la mai mult decît la lumina. Ele indică excitare, interes sau epuizare mentală. Dilatarea pupilelor este folosită chiar și de FBI pentru a detecta minciunile.

Studii efectuate recent de Institutul de Tehnologie din Georgia sugerează că dimensiunea de baza a pupilelor este strîns legată de diferențele individuale în ceea ce privește inteligență. Cu cît pupilele sînt mai mari, cu atît inteligență este mai mare, așa cum este măsurată prin teste de raționament, atenție și memorie.

În cadrul a trei studii, s-aconstatat că diferența de dimensiune a pupilelor între persoanele care au obținut cele mai bune rezultate la testele cognitive și cele care au obținut cele mai slabe rezultate a fost suficient de mare pentru a fi detectată cu ochiul liber.

„Am descoperit pentru prima dată această relație surprinzătoare în timp ce studiam diferențele în ceea ce privește cantitatea de efort mental pe care oamenii o foloseau pentru a finaliza sarcinile de memorie. Am folosit dilatarea pupilelor că indicator al efortului, o tehnică pe care psihologul Daniel Kahneman a popularizat-o în anii 1960 și 1970. Cînd am descoperit o relație între dimensiunea de baza a pupilei și inteligență, nu eram siguri dacă era reală sau ce însemna.


Intrigat, am efectuat mai multe studii la scară largă în care am recrutat peste 500 de persoane cu vîrste cuprinse între 18 și 35 de ani din comunitatea din Atlanta. Am măsurat dimensiunea pupilei participanților cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire a ochilor, un dispozitiv care captează reflexia luminii pe pupila și cornee cu ajutorul unei camere de mare putere și a unui computer. Am măsurat pupilele participanților în repaus, în timp ce aceștia priveau fix un ecran de calculator gol timp de pînă la patru minute. În tot acest timp, dispozitivul de urmărire a ochilor înregistra. Cu ajutorul urmaritorului, am calculat apoi dimensiunea medie a pupilei fiecărui participant.

Pentru a fi clar, dimensiunea pupilei se referă la diametrul deschiderii circulare negre din centrul ochiului. Această poate varia între aproximativ doi și opt milimetri. Pupila este înconjurată de zona colorată cunoscută sub numele de iris, care este responsabilă pentru controlul dimensiunii pupilei. Pupilele se contracta, printre altele, că răspuns la lumina puternică, așa că am păstrat laboratorul în întuneric pentru toți participanții”, au relatat cercetătorii pentru publicația americană.

În următoarea parte a experimentului, participanții au completat o serie de teste cognitive menite să măsoare „inteligență fluidă”, capacitatea de a raționaliza probleme noi, „capacitatea memoriei de lucru”, abilitatea de a reține informații pe o perioada de timp, și „controlul atenției”, abilitatea de a-și concentra atenția în mijlocul distragerilor și interferențelor.

„Dar de ce se corelează dimensiunea pupilei cu inteligență? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem ce se întîmplă în creier. Dimensiunea pupilei este legată de activitatea din locus coeruleus, un nucleu situat în partea superioară a trunchiului cerebral cu conexiuni neuronale de mare anvergură cu restul creierului.

Locuscoeruleus eliberează norepinefrină, care funcționează atît că neurotransmițător, cît și că hormon în creier și în organism, și care reglează procese precum percepția, atenția, învățarea și memoria. De asemenea, ajută la menținerea unei organizări sănătoase a activității cerebrale, astfel încît regiunile cerebrale îndepărtate să poată lucra împreună pentru a îndeplini sarcini și obiective provocatoare.

Disfuncția locus coeruleus, și defecțiunea rezultată a activității organizate a creierului, a fost legată de mai multe afecțiuni, inclusiv de boală Alzheimer și de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. De fapt, această organizare a activității este atît de importantă încît creierul își dedică cea mai mare parte a energiei sale pentru a o menține, chiar și atunci cînd nu facem absolut nimic – cum ar fi atunci cînd privim la un ecran alb de calculator minute în șir.

Una dintre ipoteze este că persoanele care au pupile mai mari în repaus au o mai bună reglare a activității de către locus coeruleus, ceea ce aduce beneficii performanțelor cognitive și funcțiilor cerebrale în stare de repaus. sînt necesare cercetări suplimentare pentru a explora această posibilitate și pentru a determina de ce pupilele mai mari sînt asociate cu o inteligență fluidă și un control al atenției mai mari”, concluzionează cercetătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?