Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cele mai neverosimile clădiri din lume Partea II (FOTO)

26 feb. 2018,, 00:02   Externe
9449 0

Autorii acestor clădiri sparg toate stereotipurile legate de arhitectură.


Vechi sau noi, cu structuri complexe sau simple, aceste clădiri sînt, fără îndoială, cele mai neverosimile din lume. Printre ele se află dintre acelea atractive sau neobișnuite, sînt însă și clădiri nebunești, care nu se aseamănă cu nimic. Uneori este chiar dificil să înțelegeți imediat ce avem în față: o casă sau altceva?

«Casa lui Robert Ripley»

(Niagara Falls, Canada)

«Casa lui Ripley» din Orlando este o ilustrare a temei nu a unei revoluții tehnice, ci a unui dezastru natural. Această casă a fost construită în memoria cutremurului cu magnitudinea de 8 grade, care a avut loc aici în anul 1812.

e6ded08b5a22ad761d42c898701cac70


Astăzi, așa-zisa clădire cu crăpături este recunoscută ca fiind una dintre cele mai fotografiate din lume. "Ripley’s Believe It or Not! " (De vreți credeți, de nu – nu!) este o rețea brevetată a așa-numitelor Ripley Auditoriums (muzee cu lucruri ciudate și incredibile), în lume fiind circa 30 de astfel de muzee.

128284398718790

Ideea îi aparține lui Robert Ripley (1890-1949), caricaturist american, antreprenor și antropolog. Prima colecție mobilă "Auditorium Ripley" a fost prezentată la Chicago, în anul 1933, în cadrul Tîrgului Mondial. Primul Muzeu permanent "Ripley’s Believe It or Not!" (De vreți credeți, de nu – nu!) a fost deschis după moartea lui Ripley, în anul 1950, în Florida, în orașul Sf. Augustine. Muzeul canadian cu aceeași denumire a fost fondat în anul 1963, în orașul Niagara Falls, Ontario (Cascada Niagara, statul Ontario) și are pînă în prezent reputația celui mai bun muzeu din oraș. Clădirea Auditoriumului a fost construită sub forma unei clădiri care se dărîmă, cade Empire State Building (New York) cu King Kong care stă pe acoperiș.

ripley

Casa Papuc

(Pennsylvania, SUA)

Samye-originalnye-doma-v-mire-16

Casa Papuc din Pennsylvania (York County) a fost concepută de un om de afaceri de succes, de către colonelul Mahlon N. Heinz. Pe atunci, el deținea o companie producătoare de încălțăminte, care era prosperă, avînd aproximativ 40 de magazine de încălțăminte. La acea vreme, Heinz avea deja 73 de ani, dar îi plăcea atît de mult afacerea lui, încît i-a comandat arhitectului să creeze o structură neobișnuită, sub formă de papuc. Acest lucru s-a întîmplat în anul 1948, ca deja în anul1949, visul omului de afaceri din domeniul confecționării încălțămintei să fie realizat, iar neliniștitul Mahlon N. Heinz, nu numai că a avut ocazia să admire construcția neobișnuită, ci și să se stabilească cu traiul acolo.

Haines-Shoe-House-3

Lungimea acestei case este de 12 m, înălțimea de 8. Fațada sa a fost făcută în felul următor: mai întîi a fost creată o carcasă din lemn, care a fost apoi turnată cu ciment. Este uimitor faptul că chiar și căsuța poștală a acestei case este făcută sub formă de papuc. Papucul este și în barele metalice de la ferestre și uși. Lîngă casă, cușca cîinelui e făcută și ea sub formă de papuc. Ba chiar și pe indicatorul, situat lîngă drum, sînt papuci. Dar, de fapt, casa arată ca pantoful numai la exterior. În interior este o locuință destul de confortabilă, comodă și spațioasă. Pe partea laterală a casei este montată o scară exterioară (cel mai probabil e scara de incendiu), care permite să se ajungă la toate cele cinci niveluri ale clădirii neobișnuite.

13748744

Casa Cupolă

(Florida, SUA)

34domehousethumb

După o serie de uragane distrugătoare și furtuni tropicale în statul Florida (SUA), în rezultatul cărora Mark și Valery Sigler de fiecare dată au rămas fără acoperiș deasupra capului, ei au decis să-și construiască o casă capabilă să reziste la dezastrele naturale și să fie, totodată, frumoasă și confortabilă. În rezultatul muncii sale, ei au obținut o casă cu o construcție neobișnuit de solidă și un design unic.

F201401171511513023721980

Pentru persoanele care locuiesc în zona de coastă, este foarte important ca ei să aibă unde se întoarce după furtună. Casele obișnuite adesea sînt distruse pînă la temelie, în timp ce "Casa Cupolă" poate să reziste ca și cum nu s-ar întîmpla nimic, chiar sub vîntul, care depășește viteză de 450 km / h. Totodată, casa Sigler se încadrează perfect în peisajul înconjurător: cupola se încadrează perfect în mediul înconjurător, privindu-se minunat în preajma dunelor, iazurilor și vegetației. Construcția clădirii a fost realizată din materiale moderne ecologice, și va putea servi mai multe secole.

Casele Cubice

(Rotterdam, Olanda)

Дом-куб-4

O serie de case neobișnuite au fost construite în Rotterdam și Helmond, conform designului inovativ al arhitectului Pete Blom, în anul 1984. Decizia radicală a lui Blom a fost aceea că el a întors paralelipipedul casei cu 45 de grade și l-a așezat sub un unghi pe un stîlp hexagonal. La Rotterdam sînt 38 astfel de case și încă două super-cuburi, mai mult decît atît toate casele sînt unite între ele. De la înălțimea zborului păsărilor, complexul are un aspect complex, amintind un triunghi imposibil.

Casele au cîte trei etaje:
● Parterul– intrarea.
● Etajul întîi – livingul cu bucătăria.
● Etajul doi– două dormitoare cu baie.
● Etajul de sus – aici uneori e plantată o grădină mică

0_a7c44_b7408e06_orig

Pereții și ferestrele în raport cu podeaua sînt înclinate la un unghi de 54,7 grade. Suprafața totală a apartamentului este de aproximativ 100 m2, dar aproximativ un sfert din spațiu nu este potrivit pentru utilizare, din cauza pereților care se află sub unghi.

Rotterdam-Rotterdam-South-Holland-The-Netherlands-768x1024

Hotelul Burj Al Arab

(Dubai, Emiratele Arabe Unite)

Dubai, UAE. Burj Al Arab from above

Hotel luxos din Dubai, cel mai mare oraș al Emiratelor Arabe Unite. Clădirea se află în mare, la o distanță de 280 m de țărm, pe o insulă artificială, unită de pămînt printr-un pod. Are o înălțime de 321 m, hotelul a fost considerat cel mai înalt hotel din lume, pînă cînd nu a apărut un alt hotel în Dubai - Turnul Rose - înalt de 333 m, care a fost deschis în aprilie 2008.

ImageHandler

Construcția hotelului a început în anul 1994, pentru vizitatori acesta a fost deschis pe 1 decembrie 1999. Hotelul a fost construit sub forma navei arabe dhow. Mai aproape de vîrf se află o platformă pentru elicoptere, iar pe cealaltă parte - restaurantul "El-Muntaha" (din arabă - "cel mai înalt"). Ambele sînt susținute de grinzi de consolă.

8

Turnurile "Absolute"

(Canada)

03

Ca și orice altă suburbie, care se dezvoltă rapid, suburbia Americii de Nord, Mississauga își caută noul aspect arhitectural. Turnurile "Absolute" au devenit o nouă oportunitate de a răspunde nevoilor unui oraș, care se extinde tot mai mult, pentru a crea un punct de reședință rezidențial, care va pretinde să fie mai mult decît o locuință eficientă. Ei pot crea pentru locuitori o legătură emoțională constantă cu orașul lor natal. O asemenea construcție poate fi inclusă, cu siguranță, în lista celor mai frumoase clădiri zgîrie-nori din lume.

c004315be9db965015b5632e3e9c33dc

În loc de logica simplă, funcțională a modernismului, designul turnurilor răspunde numeroaselor nevoi complexe ale societății moderne. Aceste clădiri reprezintă mai mult decît o simplă mașină multifuncțională. Ele reprezintă ceva frumos, uman și viu. Turnurile îndeplinesc un rol important, cel de porți ale orașului, situîndu-se la intersecția a două străzi principale ale orașului.

7133777633_931fe1cad7_h

Chiar dacă au un statut special, turnurile fiind repere turistice importante, accentul în proiect nu a fost pus în niciun pe înălțimea lor, ca în cazul celor mai înalte clădiri din lume. Datorită caracteristicilor de proiectare, balcoanele continui din jurul întregii clădiri, elimină toate barierele verticale, utilizate în mod tradițional în arhitectura clădirilor înalte. Turnurile "Absolute" se învîrt în diferite proiecții, la diferite nivele, combinîndu-se cu peisajele înconjurătoare. Scopul proiectanților a fost acela de a oferi o perspectivă bună de 360 de grade de oriunde din clădire, precum și de a le oferi locuitorilor contactul cu elementele naturale, trezind în ei o atitudine grijulie față de natură. Înălțimea turnului A de 56 de etaje este de 170 m, iar cea a turnului de 50 etaje e de 150 m.

Pabellon de Aragon

(Zaragoza, Spania)

12397963

Clădirea, care seamănă cu un coș de răchită, a apărut în Zaragoza în anul 2008. Construcția a fost programată pentru expoziția "Expo-2008", dedicată problemelor legate de lipsa apei de pe Planetă. Pavilionul Aragon, literalmente, întrețesut din sticlă și oțel, este încununat cu construcții bizare, situate pe acoperiș.

Conform ideii creatorilor săi, construcția reflectă o urmă profundă, lăsată pe teritoriul Zaragozei de cinci civilizații antice. În plus, în interiorul clădirii puteți afla despre istoria apei și despre modul în care omul a învățat să gestioneze resursele de apă de pe Planetă.

Kunsthaus

(Graz, Аustria)

0_3d3bc_40b34f4a_XL

Acest Muzeu-Galerie de Artă Contemporană a fost deschis în cadrul programului "Capitala europeană a culturii" în anul 2003. Conceptul clădirii a fost elaborat de arhitecții din Londra Peter Cook și Colin Fournier. Fațada clădirii muzeului este realizată de Compania "United", folosindu-se tehnologiile BIX ca instalație media cu o suprafață de 900 m2, alcătuită din elemente luminoase, care pot fi programate cu ajutorul unui calculator. Aceasta îi permite muzeului să comunice cu spațiul urban din jur.

g2

edificios-extranos-80

Instalația a cîștigat o serie de premii. Fațada BIX a fost inventată, cînd restul clădirii era deja în lucru. Pe lîngă termenii tîrzii, a fost dificil să se integreze în conceptul altor autori. În plus, fațada, fără îndoială, a devenit elementul dominant al imaginii arhitecturale de ansamblu. Arhitecții-autori au adoptat designul fațadelor, deoarece se baza pe ideea lor originală de a avea o suprafață luminată mare.

Sala de Concerte Auditorio de Tenerife

(Insulele Canare, Spania)

SANYO DIGITAL CAMERA

Una dintre cele mai faimoase și mai recunoscute clădiri din Spania, simbolul orașului Santa Cruz de Tenerife, una dintre cele mai importante lucrări ale arhitecturii moderne și una dintre atracțiile turistice principale ale Insulelor Canare. Opera a fost construită în baza proiectului lui Santiago Calatrava, în anul 2003.

0_c3f2b_fd957a69_orig

Clădirea Auditorio de Tenerife este situată în centrul orașului, nu departe de Parcul Maritim Cesar Manrique, portul orașului și turnurile gemene din Torres de Santa Cruz. În apropiere este situată o stație de tramvai. Puteți intra în holul Operei deodată din ambele părți ale clădirii. Auditorio de Tenerife este dotată cu două terase cu vedere spre mare.

Auditorio_de_Tenerife_Rueckseite

Clădirea Monedă

(Guangzhou, China)

theyve-almost-finished-construction-on-this-awesome-building-that-looks-like-a-giant-coin_hiiky_0

În orașul chinez Guangzhou se află o clădire unică sub forma unui disc imens cu un orificiu înăuntru. Aici se află sediul Companiei Guangdong Plastics Exchange. Acum aici se desfășoară lucrările cosmetice de finisare.

CHINA/

În Clădirea Monedă cu înălțimea de 33 etaje, 138 m există un orificiu cu un diametru de aproape 50 m, care are valoare funcțională, nu numai una de design. În jurul său va fi situată principala zonă comercială. Faptul, că clădirea a devenit deja una dintre atracțiile principale ale provinciei Guangdong, este evident. Însă părerile despre semnificația simbolică a acesteia rămîn împărțite.

346926973

Compania italiană, care a elaborat proiectul, susține că ideea de bază a conceptului a fost preluată de la discurile de jad, care erau deținute de vechii conducători chinezi și de elita societății. Acestea simbolizau calitățile morale înalte ale unei persoane. În plus, împreună cu reflecția sa în Sitzian (sau Xijiang) “Fluviul Perlelor”, pe care se află clădirea, aceasta formează cifra 8. Potrivit chinezilor, ea aduce noroc. Însă mulți cetățeni din Guangzhou au văzut în această construcție moneda chinezească, care simbolizează tendința spre bogățiile materiale, și în popor, această clădire a fost deja numită „discul bogătașilor risipitori“. Cînd va fi deschisă clădirea pentru vizitatori, nu a fost comunicat încă.

Casa Mila "La Pedrera" ("Peștera")

(Barselona, Spania)

La-Pedrera-Vista-general

Construcția a început în anul 1906, iar în anul 1910 clădirea cu cinci etaje a devenit deja una dintre cele mai renumite clădiri din Barcelona. Localnicii au numit-o "La Pedrera" – peștera din piatră. Într-adevăr, casa amintește o peșteră adevărată. La crearea acesteia Gaudi a renunțat, practic, la liniile drepte. Clădirea rezidențială cu cinci etaje a fost ridicată, fără să aibă vreun colț. Baza construcției arhitectul a proiectat-o astfel încît această o constituie nu pereții, ci coloanele și arcele, care i-au oferit spațiu nelimitat la proiectarea camerelor, înălțimea tavanelor fiind diferită, practic în toate.


Pentru a se asigura că în fiecare cameră cu o planificare atît de complicată să pătrundă o cantitate suficientă de lumină, Gaudi a trebuit să facă cîteva curți cu ovale de lumină. Datorită acestor numeroase ovale, ferestre și balcoane ondulate, casa arată ca un bloc de lavă împietrită sau ca o stîncă cu peșteri.

Casa Muzicală

(Huainan, China)

Piano-Shaped-Building-Huainan-China

Piano House (Casa Muzicală) este alcătuită din două părți, care reprezintă două instrumente: o vioară transparentă, care e sprijinită de un pian semitransparent. Clădirea unicat este construită pentru iubitorii de muzică, dar nu are nicio legătură cu muzica. În vioară se află o scară rulantă, iar în pian se află un Complex Expozițional, unde vizitatorilor le sînt prezentate planurile străzilor și sectoarelor orașului. Clădirea a fost ridicată la solicitarea autorităților locale.

20130731235537

Clădirea neobișnuită încearcă să atragă atenția locuitorilor Chinei și a numeroșilor turiști asupra noului sector în dezvoltare, aceasta devenind punct de atracție. Datorită faptului că fațada constă exclusiv din vitralii transparente, din sticlă colorată și umbrită, încăperile complexului primesc maximul de lumină naturală posibilă. Iar pe timp de noapte, clădirea e ascunsă în întuneric, vizibile rămînînd doar contururile de neon ale siluetelor "instrumentelor" gigantice. Chiar dacă clădirea se bucură de popularitate, aceasta este adeseori criticată ca fiind un kitsch postmodernist și un proiect tipic studențesc, în care e mai multă epatare, decît artă și funcționalitate.

Sediul CCTV

(Beijing, RPC)

original

Sediul CCTV este un zgîrie-nori din Beijing. Clădirea va găzdui sediul Televiziunii Naționale Centrale din China. Lucrările de construcții au început pe data de 22 septembrie 2004, iar în anul 2009 au fost finalizate. Arhitecții clădirii sînt Rem Koolhaas și Ole Scheeren (Compania OMA).

Screen Shot 2013-12-16 at 16_32_48

Blocul zgîrie-nori, cu înălțimea de 234 m, este format din 44 etaje. Clădirea principală este construită într-un stil neobișnuit, reprezentînd o structură inelară formată din cinci secțiuni orizontale și verticale, care formează o grila neregulată pe fațada clădirii cu un centru gol. Suprafața totală a podelei este de 473.000 m².

20130528_kapital_creation_prints0003

Înălțarea clădirii era considerată o sarcină dificilă, în special, ținînd cont de localizarea acesteia în zona seismică periculoasă. Din cauza formei sale neobișnuite, ea a fost deja supranumită "pantaloni scurți". Cea de-a doua clădire, Centrul Cultural TV, va găzdui Mandarin Oriental Hotel Group, un centru pentru vizitatori, un teatru public mare și spații pentru expoziții.

Parcul de Distracții Ferrari World

(Insula Yas, or. Abu Dhabi)

parque-ferrari-abu-dabhi

Parcul Tematic Ferrari este situat sub un acoperiș cu suprafața de 200.000 m², fiind cel mai mare parc tematic acoperit din lume. Ferrari World a fost deschis oficial pe data de 4 noiembrie 2010. Aici se află, de asemenea, un montagne-russe, numit Formula Rossa, despre care organizatorii spun că este cel mai rapid din lume.

Acoperișul simbolic al Ferrari World a fost elaborat de arhitecții Companiei Benoy. Acesta a fost proiectat în baza profilului Ferrari GT. Compania Ramboll a asigurat proiectarea construcției, planificarea complexă și designului urban, geologia inginerească și proiectarea designului fațadei clădirii. Suprafața totală a acoperișului este de 200.000 m², cu un perimetru de 2.200 m, suprafața parcului fiind de 86.000 m², ceea ce îl face să fie cel mai mare parc tematic din lume.

reyn-4846
ferrari-world-abu-dhabi-15jpg

Acoperișul clădirii este decorat cu logo-ul Ferrari cu dimensiunile de 65,5 x 48,5 m. Acesta este cel mai mare logo al companiei, creat vreodată. Pentru a menține acoperișul au fost folosiți 12 370 de tone de oțel. În centrul acestuia se află o pîlnie cu vitralii din sticlă de o sută de metri.

Complex Rezidențial Inovațional Reversible-Destiny Lofts

(Tokyo, Japonia)

02_domik

Potrivit planului arhitectului, apartamentele din complexul creat de el sînt proiectate astfel încît locuitorii acestora să fie mereu în alertă. Podele, care nu sînt drepte și au mai multe nivele, pereți convecși și concavi, uși prin care poți trece doar dacă te apleci, prize pe tavan, într-un cuvînt, nu viață obișnuită și liniștită, ci aventură continuă. Nu reușiți nicidecum să vă relaxați în astfel de condiții.

jbbkza1rb3h
cherdaki-obratimoy-sudbyi-Tokio-YAponiya

Omul se luptă permanent cu mediul ambiant, așa încît nu mai are, pur și simplu, timp să se plictisească, să fie disperat sau să se gîndească la ce-l doare. Ce este aceasta o terapie de șoc sau un joc plin de bucurie, este încă neclar. Dar japonezii rezervați și fideli tradiției și gustului sînt dispuși să plătească pentru apartamentele incomode de două ori mai mult decît pentru cele confortabile și familiare, situate în aceeași zonă. Este interesant că toate "apartamentele" se dau doar în chirie, și nu sînt de vînzare. Mai mult decît atît, o călugăriță budistă, în vîrstă de 83 de ani și scriitoarea populară Dzyakute Setouti, care s-a cazat prima în noua casă, afirmă că, de cînd s-a mutat a început să se simtă mai bine și mult mai tînără.

«Casa Îngustă»

(Londra, Marea Britanie)

eb463d73d53fc060427ad3b27cad5538

O casă de locuit neobișnuită, cunoscută și cu denumirea de "Casa Îngustă", este situată în apropierea Muzeului de Istorie Naturală, în cartierul "South Kensington" (Londra). Această casă a devenit cunoscută în întreaga lume, datorită formei sale de clin sau, mai degrabă, pentru că lățimea unei părți a clădirii este puțin mai mare de un metru.

Hiw_zDXWhWw

La prima vedere, construcția incredibil de îngustă a clădirii este doar o iluzie optică. În ciuda acestui fapt, "Casa Îngustă" a devenit foarte populară în rîndul locuitorilor Londrei și a turiștilor. Motivul unei astfel de idei arhitecturale nu este accidentală. Chiar prin spatele casei trece linia de cale ferată a Stației de Metrou "South Kensington".

Din cauza designului neobișnuit al casei, apartamentele nu au o formă dreptunghiulară standard, ci sînt de formă trapezoidală. Pentru camerele înguste este necesar să fie ales un mobilier non-standard. În orice caz, în ciuda unui număr de deficiențe, apartamentele din "Casa Îngustă" sînt foarte populare printre acei care doresc să achiziționeze o locuință nouă.

Capela Academiei Forțelor Aeriene

(Colorado, SUA)

Air-Force-Academy-Chapel-Colorado-Usa

Aspectul exterior uimitor al Capelei Cadeților Academiei Forțelor Aeriene din Colorado Springs a provocat controverse, atunci cînd a fost finalizată construcția sa, în anul 1963, acum însă este considerată unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii moderne americane.

Capela Cadeților, construită din oțel, aluminiu și sticlă, are 17 vîrfuri ascuțite, care amintesc de avioanele de vînătoare purtătoare de rachete, care decolează. În interior sînt două nivele principale și subsolul. Aici se află Capela Protestantă cu 1200 de locuri, Capela Catolică cu 500 de locuri și Capela Evreiască cu 100 de locuri. Fiecare capelă are intrare separată, astfel încît predicile pot fi ținute simultan, fără să interfereze una cu alta.

IMG_0954

Capela Protestantă, care ocupă nivelul superior are vitralii între pereții cu patru laturi. Culorile ferestrelor variază de la întunecate la deschise, prezentîndu-l pe cel care vine din întuneric înspre lumina lui Dumnezeu. Altarul este făcut dintr-o placă de marmură netedă, de 15 metri lungime, în formă de navă, care simbolizează Biserica. Băncile bisericești sînt făcute astfel încît sfîrșitul fiecăreia să amintească de elicea unui avion din Primului Război Mondial. Speteaza băncii e executată dintr-o bandă de aluminiu la fel ca marginea din față a aripii avionului de vînătoare. Pereții capelei sînt decorați cu tablouri, care sînt împărțite în trei grupe: frăție, zbor (în cinstea Forțelor Aeriene) și justiție.

La nivelul inferior sînt situate numeroase camere pentru cadeții de diverse religii, la fel, definite ca locuri de cult. Ele sînt lăsate fără simbolică religioasă, astfel încît acestea să poată fi folosite de mulți oameni.

2367

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?