X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cele mai importante descoperiri despre fericire din 2017

14 ian. 2018,, 20:00   Externe
3209 0

Cu toţii sîntem "condamnaţi" să alergăm după fericire, fie că ne raportăm la ea ca la un imperativ al vieţii, fie că o considerăm o simplă stare de bine legată de absenţa durerilor şi a grijilor de la un moment dat.

Deşi nu există o singură definiţie completă a fericirii, fiind vorba mai degrabă de un cumul de trăiri subiective care pot duce la această stare, oamenii de ştiinţă îşi dau toată silinţa să studieze acest concept inefabil. Live Science publică 8 descoperiri importante realizate în cursul anului trecut despre fericire.

Hawaii este, din nou, statul cu cei mai fericiţi oameni

Ştiinţa nu poate să ne spună deocamdată cum să facem să devenim fericiţi, dar ne poate indica unde avem cele mai mari şanse să reuşim: în Hawaii - statul american instalat confortabil pe primul loc în topul celor mai fericite state americane întocmit conform unor sondaje anuale Gallup-Healthway. În 2016 hawaienii au obţinut un scor de 65,2 din 100 de puncte posibile în topul fericirii. Rezultatele pentru studiul pe anul 2016 au fost date publicităţii în februarie 2017 şi a fost pentru a şasea oară cînd statul Hawaii a obţinut cel mai bun scor de la lansarea acestor studii anuale, în 2008.

Topul este realizat pe baza chestionării a peste 177.000 de adulţi americani din toate cele 50 de state. Cercetătorii au calculat un scor al stării de bine pentru fiecare stat în parte, pornind de la răspunsurile participanţilor la diferite întrebări - inclusiv unele privind relaţiile sociale, existenţa unui sentiment al scopului în viaţă, condiţii financiare, implicarea în comunitate şi sănătate.

Aplicaţiile de dating online ne pot afecta stima de sine

Aplicaţiile matrimoniale online, gen Tinder, au scopul declarat de a ne însufleţi viaţa sexuală, însă întregul proces ne poate afecta sănătatea psihică, conform unor studii preliminare.

Astfel, într-un studiu recent, cercetătorii au analizat informaţiile provenite de la peste 800 de studenţi care au folosit aplicaţia Tinder pentru a-şi găsi perechea. Concluziile studiului au fost că utilizatorii de Tinder se confruntă cu un risc mai ridicat decît cei care nu folosesc astfel de aplicaţii de a se confrunta cu sentimente negative, cum ar fi presiunea de a arăta într-un anumit fel sau pur şi simplu trec mai frecvent prin stări negative.

Desigur că acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne ştergem contul de Tinder, ci, după cum recomandă cercetătorii, să nu ne mai raportăm la Tinder ca la un mijloc de auto-validare - cu alte cuvinte, nu ar trebui să ne judecăm propriul succes în funcţie de numărul de posibili parteneri recomandaţi de aplicaţie. De asemenea, utilizatorii trebuie să ţină cont de faptul că fotografiile pe care le văd pe astfel de aplicaţii sînt deseori selectate pentru ca o persoană să arate cît mai bine cu putinţă şi nu aşa cum arată ea în viaţa de zi cu zi.

Postura dreaptă ne face să ne simţim mai bine cu noi

Simpla postură dreaptă a corpului ne poate face să ne simţim mai bine, cel puţin pe termen scurt, conform unui studiu preliminar desfăşurat în Noua Zeelandă.

La acest studiu au participat 61 de persoane cu simptome minore spre moderate de depresie. Aproximativ jumătate dintre participanţi au primit instrucţiuni despre cum să adopte o poziţie bună pentru corp (cum să stea drept), iar cercetătorii i-au ajutat să-şi menţină această postură prin aplicarea unor benzi adezive sportive pe spatele acestora. Ceilalţi participanţi la studiu nu au primit niciun fel de sfat cu privire la postură şi li s-au aplicat în mod aleator cîteva benzi pe spate.

Apoi, participanţii la studiu au trebuit să completeze un chestionar cu privire la cum se simţeau. Rezultatele au indicat că participanţii care şi-au ţinut spatele drept s-au declarat mai entuziaşti, mai puternici şi mai puţin obosiţi decît participanţii care nu şi-au ţinut spatele drept.


Prea mult Facebook ne poate afecta sănătatea psihică

Mulţi oameni, mai în glumă, mai în serios, se plîng că îşi petrec prea mult timp pe Facebook, iar un studiu recent arată că folosirea intensivă a mediilor de socializare online ne poate afecta sănătatea fizică şi psihică. Studiul, realizat prin analizarea conturilor de Facebook ale unui număr de peste 5.200 de persoane, a ajuns la concluzia că, în general, cu cît sîntem mai activi pe Facebook, cu atît starea de sănătate este mai afectată. Spre exemplu, subiecţii care au raportat că le place să dea "like" la foarte multe lucruri pe Facebook, sau care îşi modifică mai frecvent statusul pe reţeaua de socializare, au o sănătate psihică mai precară decît cei care dau mai puţine like-uri pe Facebok şi care îşi modifică mai rar statusul.

"Utilizatorii de social media ar face bine să se concentreze asupra relaţiilor din viaţa reală", conform concluziei cercetătorilor. Există însă şi alte studii care nu au identificat un astfel de impact negativ al site-urilor de socializare, condiţii în care experţii ne îndeamnă să le folosim "cu moderaţie".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?