Cazul Șor stiri: 599

Ce trebuie să facem, cînd este un cutremur

7 feb. 20:30   Diverse
2198 0

În dimineața zilei de luni, 6 februarie curent, în Republica Moldova a fost înregistrat un cutremur care, însă, nu a fost resimțit. Seismul din țara noastră are același focar ca și cutremurul devastator din Turcia. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara, a explicat pentru Radio Moldova cum au pornit aceste seisme devastatoare, scrie realitatea.md

Mai multe țări au fost zguduite în această dimineață de un cutremur puternic. Cel mai mult a fost afectată Turcia și Siria. Totodată, acest cutremur a fost înregistrat și în zona seismică Vrancea din România, a declarat pentru postul nostru de radio Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara. Acesta a mai explicat că seismul dat a fost înregistrat și în Republica Moldova, dar nu a fost resimțit. „În zona Vrancea a fost înregistrat un seism de suprafață, căci a avut loc cu focarul în scoarța terestră, la adâncime mică de 18 km. În general, are aceeași cauză – platforma majoră arabo-africană se mișcă spre nord și pe toate zonele de paliere are loc o frecție, ce duce la acumularea energiei. Când energia se acumulează, se rupe și se degajează energia”, a spus specialistul.

În același timp, directorul Institutului de Geologie și Seismologie a venit și cu unele recomandări în caz de cutremur. Expertul a declarat că cel mai periculos în timpul unui cutremur este când oamenii sunt panicați. „În caz că locuința are uși, acestea ar fi bine să fie deschise, pentru că de multe ori, la intensitatea mai sporită a undelor seismice, pot fi defectate ușile și atunci nu va fi așa de ușor de evacuat din locuință. Este necesar ca în momentul declanșării undelor, oamenii să nu părăsească încăperea, deoarece utilizarea scărilor și liftului prezintă un risc major. Acestea sunt cele mai vulnerabile elemente din construcție”, a mai spus Igor Nicoara.

Mii de persoane au decedat după ce mai multe cutremure puternice au lovit Turcia și Siria în decurs de 12 ore. Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească, operațiunile de căutare și salvare fiind în curs de desfășurare în întreaga regiune, deoarece multe clădiri s-au prăbușit și foarte multe persoane sunt prinse sub dărâmături. Primul cutremur a fost cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter a lovit în această dimineață sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar și în Liban, Israel, Siria și în Cipru.

Reamintim că 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.


De menționat că telefoanele de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia sînt:

Consulatul General al Republicii

  • Moldova în Istanbul, Turcia
  • istanbul.mfa.gov.md/
  • https://bit.ly/2IQQaxf
  • +905359830173

Ambasada Republicii Moldova în Turcia

  • turcia.mfa.gov.md/
  • facebook.com/MoldovainTurkey/
  • +905386872101
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?