COVID-19 în MOLDOVA

Ce temperatură trebuie să alegi la aerul condiţionat pe caniculă

Ce temperatură trebuie să alegi la aerul condiţionat pe caniculă

Temperaturile crescute de afară ne dau bătăi de cap şi am face orice ca să ne mai răcorim puţin. Un duş rece, o îngheţată şi aerul condiţionat la o temperatură cît mai scăzută par să rezolve pentru moment problema.

Însă specialiştii nu sînt de acord şi ne avertizează că toate aceste măsuri nu fac decît să ne agraveze starea de disconfort termic, cauzînd chiar grave probleme ale muşchilor şi articulaţiilor.

„Muşchii au un rol vital atît în determinarea mişcării, cît şi în menţinerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, atunci cînd intră în contact direct cu temperaturile scăzute ale aerului condiţionat, muşchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului.

Pentru a accentua senzaţia de răcorire, cele mai multe persoane se poziţionează chiar în direcţia în care bate aerul condiţionat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decît să creeze un alt disconfort termic şi să determine muşchii tonici să se contracte mai puternic, riscînd astfel să rămînă încordaţi.

Acesta este momentul în care cele mai multe persoane simt că au rămas „înţepenite”, apar dureri ale muşchilor şi articulaţiilor şi imposibilitatea de mobilizare”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga.


În acest sens, specialistul ne sfătuişte să ţinem cont de cîteva reguli, care să ne ferească de orice pericol:

1. Reglaţi temperatura aerului condiţionat, astfel încît să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade între cea de afară şi cea din casă sau maşină. Problemele tind să apară atunci cînd diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare.

2. Evitaţi contactul direct cu aerul condiţionat şi direcţionaţi-l către mijlocul camerei. Dacă totuşi vă aflaţi într-un mediu în care nu îl puteţi evita, încercaţi să vă protejaţi şi purtaţi o eşarfă în jurul gîtului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load