TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce semnale trimite organismul cînd tensiunea e prea mare sau prea mică

Tensiunea arterială. În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele hipotensiunii

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sînt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. “Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.
De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tînără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Recomandările medicilor:


beţi 2-3 litri de lichide pe zi

consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare

evitaţi alcoolul şi grăsimile

nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)

mîncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

Simptome hipertensiune

Hipertensiunea arterială este mai răspîndită decît hipotensiunea. “Principalele simptome sînt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sîngerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sînge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Medicii recomandă:

să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic

să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)

să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul

să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii

să evitaţi stresul

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load