TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce se întîmplă în organism dacă mănînci prea multă sare

Excesele nu fac bine nimănui, și nu spunem noi asta, ci stau dovadă nenumărate studii făcute de către specialiști. Conform lor, se pare că un consum excesiv de sare are efecte nebănuite asupra organismului și te poate face să crezi că ele sînt datorate altor motive.

Cu siguranță te întrebi care ar fi cantitatea ideală de sare pe care un adult ar trebui să o consume pe zi. Ei bine, unui adult i se recomandă să consume pe zi 2 grame de sodiu, adică 5 grade de sare. În plus, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială sau chiar au boli cardiovasculare, ar trebui să consume mult mai puțină sare.

Așa că, iată care sînt efectele consumului unei cantități mari de sare, dar și ce anume ar trebui să eviți, pe cît posibil poți:

1. Mănînci mîncare procesată

Cumpărăm destul de des mîncare procesată deoarece nu avem timp să gătim, astfel că a devenit o soluție simplă și la îndemînă. Iar prin mîncăruri procesate ne referim la supe la plic, legume și fructe congelate, murături, măsline, brînză procesată, diferite sosuri, dar și nuci sau chipsuri. Însă, toate aceste mîncăruri sînt bogate în sodiu, așa că ar trebui să le eviți pe cît posibil, mai ales dacă nu ai un stil de viață activ și nici nu ai o alimentație echilibrată.


2. Ești deshidratată

Dacă mănînci mult prea multă sare, vei fi mult mai deshidratată. Pe lîngă asta, te poți simți destul de rău, mai precis, poți avea dureri de cap, te poți simți obosită fără să știi motivul pentru care te simți așa. Pe lînga asta, retenția de apă este un alt efect pe care îl are consumul excesiv de sare, care se manifestă prin ochi sau degete umflate.

3. Te simți balonată

Un alt efect pe care îl are consumul excesiv de sare este balonarea. Însă, nu ar trebui să te sperii, deoarece balonarea este o problemă digestivă care poate avea loc destul de des și poate fi remediată repede, dacă alegi să nu mai consumi alimente care produc mult prea mult gaz în organism.

3. Nu mai ai poftă de mîncare

Un consum excesiv de sare te poate face să îți pierzi apetitul. Atunci cînd alegi să renunți la alimentele sărate, apetitul tău se schimbă și poți deveni chiar sensibilă la preparatele care au mult prea mult sodiu.

4. Stomacul tău e iritat

Știm deja cît de inconfortabile pot fi senzațiile de arsuri la stomac, însă ele pot fi evitate dacă nu mai mănînci atît de des sare. Aceste dureri la stomac pot fi chiar deranjante și cresc riscul de gastrită sau ulcer la stomac.

5. Te confrunți cu hipertensiune

Consumul foarte mare de sare îți poate provoca hipertensiune. Dacă deja ai această afecțiune, ar trebui să reduci considerabil consumul, eventual să nu mai consumi deloc sare. În cazul în care alegi să renunți complet la alimentele sărate, adaugă în alimentația ta mai multe alimente bogate în calciu, potasiu și bogate în omega 3.

6. Ai afecțiuni cardiovasculare

Pe lîngă hipertensiune, și afecțiunile cardiovasculare sînt cauzate de consumul excesiv de sare. Dacă aceste stări se agravează, este recomandat să consulți un medic cît de repede poți, astfel încît el îți va prescrie alimentele pe care trebui să le consumi.

7. Ai pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sînt o experiență destul de dureroasă de care fiecare dintre noi ar trebui să ne ferim. Nu există o cauză exactă a acestui lucru, însă, pe lîngă istoricul familiei și deshidratarea, un rol important îl are și cantitatea în exces de sare pe care o consumi. Poți preveni asta consumînd apă și dacă ești atentă la alimentația pe care o ai.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load