X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ce legătură există între viteza mersului și durata vieții

9 iun. 2018,, 17:45   Externe
3379 0

De curînd, anunță earth.com, cercetătorii de la Universitatea din Sidney au descoperit că persoanele care obișnuiesc să se deplaseze în pași alerți au parte de considerabile beneficii, în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și durata vieții.

Riscul de deces prematur este, spun oamenii de știință, cu 20% mai mic la persoanele care obișnuiesc să meargă cu o viteză medie (comparativ cu persoanele al căror mers este lent). Acest risc este cu 24% mai mic la persoanele al căror mers este mai rapid decît media.

Efectele benefice pe care le are mersul rapid asupra sănătății s-au dovedit a fi mai pronunțate la persoanele cu vîrste de peste 60 de ani. Vîrstnicii care obișnuiesc să meargă cu o viteză medie prezintă o diminuare cu 46% a riscului de boli cardiovasculare grave, ce pot primejdui viața. La persoanele vîrstnice cu mers rapid, riscul de a pieri din cauza unei afecțiuni cardiovasculare s-a dovedit a fi cu 53% mai mic.

În general, un mers rapid este caracterizat de o viteză de 5-7 km/h. Totuși, rapiditatea mersului depinde și de nivelul de antrenament și de caracteristicile aparatului locomotor al fiecărei persoane. Ceea ce înseamnă mers rapid pentru o persoană sedentară, cu kilograme în plus, poate însemna o deplasare foarte lentă, pentru un sportiv antrenat să alerge zeci de kilometri. Un indicator prețios, ce arată că a fost depășită viteza obișnuită de deplasare a unei persoane, este intensificarea respirației, explică unul dintre autorii studiului, prof. Emmanuel Stamatakis.

Echipa de cercetare a utilizat datele furnizate de către 11 studii desfășurate în Anglia și în Scoția pe durata unei perioade de 14 ani, în care participanții au oferit date legate de viteza proprie de deplasare. Rezultatele au fost ajustate în funcție de factori cum ar fi vîrsta, sexul, indicele de masă corporală.


În vreme ce sexul și indicele de masă corporală nu au părut să influențeze rezultatele, mersul pe jos în ritm mediu sau în pas alert a fost asociat cu un risc semnificativ mai redus de mortalitate și boli cardiovasculare.

În situațiile în care mersul pe jos, practicat ca exercițiu, în ședințe zilnice de antrenament, nu este posibil din cauza lipsei timpului sau a unui mediu mai puțin prielnic pentru această activitate, există, totuși, o soluție, la îndemîna tuturor: mersul cu pași iuți! Este vorba despre o simplă creștere a vitezei pașilor, în scurtele deplasări efectuate în cursul activităților cotidiene. Mersul rapid este o soluție excelentă, pentru obținerea unor benefice intensificări ale ritmului cardiac și respirator. Simpla creștere a vitezei mersului constituie o schimbare pe care majoritatea oamenilor o pot încorpora cu ușurință în viețile lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?