TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce i-a provocat unei femei schimbarea culorii sîngelui

Ce i-a provocat unei femei schimbarea culorii sîngelui

Sîngele albastru există și la propriu, și la figurat. Mai cunoscută este varianta figurată, fiind atributul celor din casele regale. S-a constatat că sîngele albastru există și la propriu.


O femeie în vîrstă de 25 de ani, din Providence, statul Rhode Island (SUA), s-a dus de urgență la spital reclamînd o stare generală de slăbiciune, oboseală accentuată și probleme respitarorii.


Femeia a mai reclamat un simptom ciudat, care i se petrecuse în acea zi. Pielea i s-a colorat, la propriu, în albastru. Doctorii Otis Warren și Benjamin Blackwood au scris despre acest caz de cianoză (albăstrirea pielii) în „New England Journal of Medicine”, în numărul publicației apărut pe piață joi, a notat CNN, citat de Libertatea.ro.


Un medicament pentru dureri de dinți a făcut-o să devină albastră!


Medicii au constatat că un medicament pe care respectiva, care suferea de o durere acută de dinți, l-a luat pentru a-i amorți gingiile a provocat schimbarea culorii sîngelui. Medicamentul conținea benzocaină, o substanță care a provocat această situație. Otis Warren, medic la spitalul „Miriam Hospital”, din providence, a dezvăluit că a mai văzut o singură dată o persoană care a devenit albastră, cînd era în perioada rezidențiatului.


„E unul dintre acele rare cazuri despre care sîntem învățați, despre care studiem, dar pe care rareori ai șansa să le întîlnești”, a declarat doctorul Otis Warren.


Sîngele devine „egoist” și reține oxigenul!


Pacienta a fost diagnosticată cu „methemoglobinemie dobîndită”, o reacție cauzată de anumite medicamente care împiedică sângele să mai transporte oxigen în țesuturi. Sîngele bine oxigenat este asociat cu culoarea roșu aprins. Dar și persoanele cu methemoglobinemie dobândită au un nivel destul de ridicat al oxigenului în sînge.


În timpul acestei proces, sîngele „devine egoist” și nu mai eliberează oxigenul în țesuturile în care e nevoie. Această situație medicală poate fi îndreptată cu albastru de metil, care ajută sângele să elibereze oxigenul în toate țesuturile. „În domeniul meu, sunt rare cazurile în care poți vindeca un pacient cu un singur antidot”, a mai spus medicul Otis Warren.


Benzocaina, substanța care a provocat „albăstrirea” pacientei, este conținut de aproape toate medicamentele pentru dureri de dinți.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load