X 
Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3715

Ce este fenomenul "manhattanhenge" și de ce ține în suspans locuitorii New Yorkului

2 iun. 23:30   Diverse
2327 0

Sute de locuitori din New York şi de turişti au ieşit marţi seară pe străzile metropolei americane pentru a admira, cu telefoanele mobile pregătite pentru a face fotografii, momentul în care Soarele, aflat la apus, s-a aliniat perfect cu străzile de zgîrie-nori de pe insula Manhattan, informează AFP.

La ora locală 20:12, aşa cum era prevăzut, Soarele, ce părea portocaliu pe fundalul încă albastru al cerului din New York, şi-a făcut pentru scurt timp apariţia la orizont înainte de a dispărea la capătul axei est-vest după care sunt orientate străzile din Manhattan, precum 42nd Street, ce traversează Times Square.

''Este un eveniment magnific. Şi este un moment total newyorkez'', a spus cu entuziasm Jeanette Wolfson, profesoară de ştiinţe în Long Island, o insula situată la est de New York. Ea a venit să facă fotografii pe care să doreşte să le arate elevilor ei a doua zi. Şi pentru a le reaminti totodată că, în ciuda impresiei vizuale, ''nu Soarele e cel care apune, ci Terra se roteşte şi trece de la lumină la obscuritate'', a declarat profesoara în vîrstă de 47 de ani.

Fenomenul atrage numeroşi fotografi echipaţi cu teleobiective, precum şi turişti şi newyorkezi care nu ezită să se oprească în mijlocul străzii, perturbînd pentru foarte scurt timp traficul omniprezent de SUV-uri, taxiuri galbene şi livratori pe bicicletă, ce formează peisajul urban al metropolei New York, supranumită ''The Big Apple''.

Cu aparatul de fotografiat la gît, Patrick Batchelder, un fotograf de 59 de ani, dă asigurări că cei care contează sunt ''oamenii''. ''Fotografia în sine nu e atît de importantă. Ci faptul de a fi în mijlocul mulţimii şi de a profita de un spectacol unic în New York'', a explicat el.


Evenimentul are loc de patru ori pe an, timp de două zile, cu aproximativ trei sau patru săptămîni înainte şi după solstiţiile de vară şi de iarnă. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de ''Manhattanhenge'', aluzie la Stonehenge, masivul monument megalitic din sudul Angliei al cărui centru este traversat de razele Soarelui în momentul solstiţiilor de vară şi de iarnă.

Potrivit planului urbanistic al insulei Manhattan, realizat sub forma unei table de şah şi proiectat în 1811, cartierul e structurat asemenea unei reţele între străzile 14 şi 155.

Pe pagina sa de internet, Muzeul de Istorie Naturală din New York le recomandă vizitatorilor să admire ''Manhattanhenge'' de la nivelul străzilor 14, 23, 34, 42 şi 57, pentru a profita de momentul în care ''oraşul încadrează momentul apusului'', potrivit astrofizicianului Neil deGrasse Tyson.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?