Ce este, de fapt, astenia de primăvară

Ce este, de fapt, astenia de primăvară

Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzaţie de oboseală şi slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri.


Află cum să depistezi cît mai repede simptomele asteniei de primăvară și să o tratezi la timp.


În cazurile puternice de astenie de primăvară, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie în absența tratamentului necesar. "Ieșirea din hibernare" poate fi problematică, dar cu informațiile necesare, vei învinge simptomele asteniei.


Cauzele asteniei de primăvară


Femeile sînt mai predispuse la astenie de primăvară decît bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sînt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.


Simptome principale ale asteniei de primăvară


Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare pînă la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate pînă la sunete.


Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afecteză mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.


Astenia de primăvară poate cauza și probleme legate de alimentație, de la bulimie pînă la diminuarea puternică a poftei de mîncare și poate influența și somnul. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.


Prevenire și tratament pentru astenia de primăvară


Dacă este ignorată, astenia de primăvară se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună, mai ales în cazul în care ai suferit de unele simptome și în anii trecuți. Tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere coincid și în același timp fac parte și dintr-un stil de viață sănătos.


Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sînt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Combină cele două soluții și fă cît mai multă mișcare în aer liber pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit.


Alimentația corectă poate fi arma secretă pentru depășirea asteniei. Mănîncă fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua accentuează uneori simptomele, dar o poți înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decît bei de obicei grăbește recuperarea.


Dacă nu faci față asteniei de primăvară cu schimbările sănătoase în stilul tău de viață, poți apela și la suplimente alimentare, care conțin cît mai multe vitamine și minerale. În același timp, încearcă să eviți mîncărurile grase, prăjite și cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, în special dulciurile bogate în zahăr și produsele alimentare care conțin făină albă.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load