TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce efecte negative asupra organismului are soda de mîncare

Un pliculeţ de soda de mîncare costă în medie 0,75 Ron. Poate fi întrebuinţat în peste 50 de moduri diferite atît în gospodărie pentru curăţarea casei cît şi în scopuri cosmetice (albirea dinţilor, măşti de faţă).

De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi ca adjuvant în calmarea arsurilor stomacale, a aftelor bucale, ajută la calmarea tusei (prin gargară). Cu toate acestea, folosit în exces pe post de medicament pe termen lung, bicarbonatul de sodium dăunează organismului.

Despre bicarbonatul de sodiu numai de bine. Mai ales atunci cînd este folosit în gospodărie. Sarea de sodiu păstrează un aer curat în frigider, prelungeşte viaţa florilor din vază, neutralizează mirosurile neplăcute ale scrumului de ţigară din scrumieră dar şi ale încălţămintei în care piciorul a transpirat, ajută chiar la înlăturarea mirosului de naftalină din haine dacă este pus în apă pentru cîteva ore împreună cu obiectul vestimentar. Se pare că presărat în colţurile camerelor, bicarbonatul de sodiu ar ţine insectele la distanţă. Iar în amestec cu apa ar curăţa urmele de creion de pe pereţi. Însă folosit intern, pe post de medicament, bicarbonatul de sodiu necesită moderaţie. Iată cîteva situaţii la care specialiştii în medicină spun răspicat ”cu precauţie”!

Soda de mîncare - folosit excesiv creşte riscul de ulcer

Mulţi dintre noi am auzit pentru prima dată despre bicarbonatul de sodiu în copilărie cînd bunicii îl foloseau pentru tratarea aşa numitor arsurilor stomacale, reflux gastroesofagian în termeni medicali. La acea vreme nu exista nici foarte multă informaţie, dar nici foarte multe medicamente. O linguriţă de soda de mîncare dizolvată într-un pahar cu apă calmează arsurile stomacale însă trebuie apelat la acest remediu foarte rar, atunci cînd chiar nu există altă soluţie. Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, care abuzează de soda de mîncare cresc riscul de a dezvolta ulcer gastric. Un pansament gastric este indicaţia medicilor, iar amestecul de apă cu soda de mîncarem foarte rar, în caz de urgenţă.


Soda de mîncare - atenţie la bolnavii de inimă şi la bolnavii de rinichi

În casă, romînii folosesc sarea de sodiu şi în cazul indigestiei. Însă trebuie păstrată o moderaţie în utilizarea bicarbonatului intern deoarece aduce în organism un aport important de sodiu, deci trebuie administrat cu precauţie la cardiaci sau pacienţii cu afecţiuni renale. Dintre efectele secundare se pot enumera: apariţia în timp a edemelor, greaţă, senzaţie de jenă al nivelul întregului abdomen.

Soda de mîncare - folosit excesiv dăunează sănătăţii dinţilor şi gingiilor

Una dintre întrebuinţările spectaculoase ale bicarbonatului de sodiu este pentru curăţarea dinţilor. Este adevărat că efectul este ca după un periaj profesional la medicul dentist, iar dinţii chiar strălucesc însă specialiştii în stomatologie spun că bicarbonatul este prea puternic pentru a fi în contact direct cu dinţii şi gingiile nediluat şi că folosit ca atare pe termen lung duce la slăbirea smalţului şi poate afecta gingiile. Atenţie sporită la persoanele care au gingiile sensibile.

Soda de mîncare - atenţie la tenul sensibil

O altă recomandare a bicarbonatului de sodium este să fie folosit pe post de gomaj pentru curăţarea tenului. Se face o pastă din apă şi sarea de sodium care se aplică pe faţă şi se clăteşte după un minut. Atenţie, persoanele care au tenul sensibil sau sensibilizat de diverse afecţiuni sau tratamente ale pielii nu trebuie să folosească astfel de măşti fără a se consulta în prealabil cu un specialist în dermatologie.

Soda de mîncare - nu se adaugă în medicamente sau preparate farmaceutice

În tot mirajul creat pe internet despre bicarbonatul de sodiu se vorbeşte inclusiv despre îmbunătăţirea efectului soluţiilor pentru decongestionarea nazală prin adăugarea de soda de mîncare. Formulele medicamentelor sînt complete, iar aceastea nu trebuie scoase din recipientele originale. Orice ingredient nou se adauga va altera formula medicamentului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load