COVID-19 în MOLDOVA

Ce efect are cititul asupra dezvoltării creierului

Ce efect are cititul asupra dezvoltării creierului

Îți place să citești? Ei bine, dacă da, cercetătorii au veste bună pentru tine: cei care citesc regulat trăiesc mult mai mult decît ceilalți. Care este explicația?

Oamenii de știință au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat obiceiurile a 3,653 de persoane, cu vîrste de peste 50 de ani. Astfel, au aflat că secretul logentivității se află în numărul de pagini pe care-l citești. Mai exact, persoanele care citesc zilnic 30 de pagini, trăiesc mai mult.

De asemenea, cercetătorii au împărțit participanții la studiu în trei categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămînă, cei care citesc pînă în 3,5 ore pe săptămînă şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sexul, rasa şi educaţia.


Rezultatele studiului care s-a desfășurat pe o perioadă de 12 ani, au arătat că cei care citesc mai mult au șanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.

„Cînd cititorii sînt comparaţi cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravieţuire de 23 de luni", au declarat cercetătorii Avni Bavishi, Martin Slade şi Becca Levy de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul universităţii Yale.

Fiecare pagină citită înseamnă o șansă mai mare de trăi mai mult

Însă, cercetătorii precizează că nu orice tip de lectură are aceste efecte asupra duratei de viață. „Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decît lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, iar astfel crește durata de viaţă", a explicat Avni Bavishi.

Cum ne ajută cititul să trăim mai mult? Ei bine, cercetătorii explică că cărțile încurajează „procesul încet, captivant de citire profundă", o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat".

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load