Ce boli anunță cu mult timp înainte înroșirea ochilor sau ploapele căzute

Ce boli anunță cu mult timp înainte înroșirea ochilor sau ploapele căzute

Uneori, semnele unor boli sistemice precum afecţiunile cardiovasculare sau diabetul se pot vedea în ochi sau în zona ochilor cu mult înainte ca simptomele să apară.


Ochii sînt singurul loc unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nicio tăietură. Astfel, procesele pe care le remarcăm analizînd ochii se petrec probabil şi în restul organismului.


Lista bolilor sistemice care au manifestări la nivelul ochilor este una lungă: pe lîngă diabet şi boli cardiovasculare, aceasta include anevrismele, SIDA, cancerul şi boli rare ereditare.


Oftalmologul Ruth D. Williams, purtator de cuvînt al Academiei Americane de Oftalmologie este de părere că toată lumea trebuie să facă un control oftalmologic complet pînă la vîrsta de 40 de ani.


Recent, experţii au observat că şi problemele creierului pot fi observate în dimensiunea vaselor de sînge din spatele ochilor chiar şi în cazul copiilor.


Iată care sînt semnele de boală pe care le poți observa singur:


- Ochii roșii: dacă unul din aceștia se sparge, sîngele poate inunda albul ochiului. O hemoragie subconjuctivală poate fi cauzată de o lovitură în ochi, dar în majoritatea cazurilor nu are cauze evidente. În unele situații, aceasta poate semnala o hipertensiune arterială severă sau o afecțiune hematologică.


- Ochii bulbucați: deși aceasta poate fi o trăsătură de familie, în unele cazuri poate indica o afecțiune tiroidiană.


- Pleoapele căzute: această stare poate fi un simplu semn al îmbătrînirii insă, sînt cazuri în care semnalează prezența unei tumori cerebrale sau a unei afecțiuni neutomusculare. Aceasta se manifestă prin slăbirea musculaturii.


- Îngroșarea pleoapei: în unele cazuri , foarte rare, îngroșarea sau deformarea pleopei este un semn de neutofibromotoză, o boală ereditară caracterizată de prezența unor tumori, care pot apărea la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.


- Ochii galbeni: reprezintă bolile ficatului, inclusiv hepatita și ciroza.


Conform site-ului doctorulzilei.ro, dacă observi un semn din acestea, consultă cît mai repede posibil un doctor pentru a depista cu exactitate ce probleme ai.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load