Ce ascunde culoarea verde pe care o capătă gălbenuşul de ou fiert

Ce ascunde culoarea verde pe care o capătă gălbenuşul de ou fiert

Iată ce trebuie să ştie gospodinele despre stratul verde şi neplăcut care se formează în jurul gălbenuşului la ouăle fierte tari: nu este vina oului - ci este vina omului care îl fierbe. Dar acest lucru nu trebuie să se întîmple dacă fierbi oul corect.


Cînd un ou fiert tare este tăiat în două şi descoperi astfel un inel verde-negricios care înconjoară gălbenuşul oului, acesta este un semn că oul nu a fost fiert în mod corespunzător. Deci, în esenţă, este vina persoanei care găteşte.


Decolorarea gălbenuşului este dovada că oul a fost fiert prea mult timp. Carnea se usucă, orezul ajunge să se ardă, iar ouăle fierte tari se decolorează - toate acestea avînd în comun un lucru. Spre deosebire de alimentele menţionate mai sus, ouăle care au fost fierte prea mult timp sînt încă perfect comestibile - şi au gust bun - doar că arată neplăcut şi nu sînt deloc apetisante.


Acum vei afla şi partea ştiinţifică a acestei explicaţii: ce înseamnă această colorare în verde spre gri a gălbenuşului de ou? Culoarea gri-verzui este dovada vizuală a formării de sulfat de fier, acolo unde gălbenuşul şi partea albă a oului se întîlnesc.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load