Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce alimente nu ar trebui să consumi niciodată după ce expiră

8 apr. 2018,, 01:00   Externe
3732 0

Există cîteva alimente care pot trece "testul mirosului" chiar dacă sînt expirate. Cel mai bine este însă să nu le consumi pentru că te-ai putea îmbolnăvi.

Apectul și mirosul pot fi înșelătoare, de aceea trebuie să fii foarte atent la dată de expirare a unui produs pentru a preveni îmbolnăvirile și toxiinfecțiile alimentare. Iată ce alimente nu trebuie să consumi sub nicio formă după ce au expirat.

Brînzeturi moi - Brînzeturile tari, precum cheddar sau gouda rezistă mai mult pentru că este mai greu pentru bacterii și mucegaiuri să le penetreze. Odată deschise, brînzeturile tari rezistă pînă la șase luni în frigider. Cu toate acestea, brînzeturile moi, precum ricotta, crema de brînză sau brînză de capră trebuie aruncate la primul demn de deteriorare sau imediat cum au expirat. Ca regulă generală, brînzeturile moi pot fi ținute cel mult o săptămîna la frigider după ce au fost desfăcute.

Condimentele la borcan - Ai putea crede că muștarul, ketchupul și sosurile nu expiră niciodată, însă nu înseamnă că nu sînt atinse de bacterii. După ce ai deschis borcanul, consumă în maximum o săptămîna.

Salată de cartofi - La fel ca maioneza și muștarul, salată de ou și cartofi este mai susceptibilă la acțiunea bacteriilor pentru că este deschisă de mai multe ori. În momentul în care iei doar cîte o lingură și apoi îi pui capacul, introduci noi bacterii iar riscul de contaminare crește.


Sucurile presate la rece - sînt dense în nutrienți, însă trebuie consumate rapid. Acestea nu sînt pasteurizate pentru a ucide bacteriile dăunătoare. În acest fel, sînt mult mai expuse la contaminare.

Carne proaspătă - Ai două variante: fie o prepari în aceeași zi, fie o congelezi. Multă carne proaspătă poate fi contaminată cu bacterii, de aceea este important să o gătești la temperaturi ridicate.

Carne tocată - Ar trebui consumată sau congelată în maximum două zile de la achiziționare. Pentru că este crudă, bacteriile se pot răspîndi rapid pe toată suparafaţa ei.

Mezeluri - Odată ce ai deschis pachetul, mezelurile rezistă în siguranță între trei și cinci zile în frigiderul tău. Acest tip de carne este susceptibil la bacteria Listeria, care se înmulțește în medii reci.

Peşte - Trebuie consumat sau înghețat în maximum două zile de la cumpărare.

Fructe de pădure proaspete - Au o durată de viață scurtă. Zmeura și căpșunile rezistă doar trei zile, în timp ce afinele rezistă puțin mai mult dacă sînt păstrate în frigider. Dacă știi că nu le consumi, congelează-le și consumă-le mai tîrziu.

Frunze verzi - Aici vorbim și despre salata împachetată la pungă. Aceste frunze încă pot purta bacterii dăunătoare, precum E. Coli, pentru că sînt atinse de multe mîini. Spală bine toată salată înainte de consum și nu depăși termenul de valabilitate.

Scoici - Rezistă maximul două zile în frigider înainte să se strice. Încearcă să le consumi în maximum 24 de ore de la cumpărare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?