Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ce afecţiuni anunţă durerea sînilor: La primele stadii cancerul e altfel

25 oct. 2021,, 03:30   Externe
7302 0

Dezechilibrele hormonale pot face ravagii în organismul unei femei. Multe femei se confruntă cu dureri la nivelul sînilor, cîteodată doar la unul din sîni, uneori, la ambii.

În termeni medicali, această durere se numeşte mastodinie şi are mai multe cauze.

Cauzele mastodiniei pot fi multiple: sensibilitatea crescută sau durere, însoţită de tumefierea sînilor, care apar în mod normal înainte de menstruaţie; durerea persistentă ce caracterizează infecţiile sau abcesele sînului; prezenţa chisturilor sau a fibroadenoamelor mamare (care sînt tumori benigne ale glandei mamare); diverse afecţiuni ale glandelor endocrine; adenopatii axilare care apar în contextul unor boli sau după epilat; folosirea unor articole de lenjerie inadecvate formei şi mărimii sînilor (sutiene cu fir metalic etc); traumatisme locale.

„Cancerul de sîn nu este însoţit de durere la nivelul sînului decît în formele foarte avansate, cînd tumora invadează organele învecinate, ca atare, mastodinia este un simptom ce caracterizează afecţiunile benigne ale sînului. Prezenţa mastodiniei este un motiv pentru care femeia ar trebui să meargă la un consult medical, pentru investigaţii suplimentare şi, eventual, tratament de specialitate. În timpul consultului se pot depista, eventual, noduli, adenopatii axilare sau se poate diferenţia durerea de sîn de o durere produsă de o nevralgie intercostală”, a explicat dr. Eduard Circo, medic endocrinolog.

Ecografia mamară, mamografia şi RMN-ul de sîn completează examenul ginecologic, aducînd argumente noi în stabilirea diagnosticului. Tratamentul este adaptat diagnosticului, mergînd de la terapia conservatoare (antiinflamatorie, hormonală) pînă la tratament chirurgical, dacă este nevoie.


Ce este mastoza chistică şi cum se tratează

Există o serie de boli ale căror simptome sînt uşor trecute cu vederea, însă care, netratate, se pot transforma în formaţiuni maligne. Una dintre aceste afecţiuni este mastoza fibrochistică. Această afecţiune este hormonală. La nivelul sînilor se acumulează o serie de factori hormonali, iar simptomele sînt diferite, la fiecare femeie în parte, pentru că există zone cu receptori hormonali mai mulţi, altele cu mai puţini.

„Datorită hormonilor, la pubertate, femeii îi cresc sînii şi sînt întreţinuţi de-a lungul vieţii de funcţionalitatea ovariană. Maturarea unui folicul în ciclul menstrual, între două menstruaţii, presupune evenimente hormonale în care hormonii, estrogen şi progesteron, prezintă un anumit echilibru. Cînd intervine dezechilibrul, sînii sînt afectaţi. Dar, la nivelul sînului, sînt recepţionaţi şi alţi hormoni (hipofizari, tiroidieni) sau compuşi chimici purtaţi de circuitul sanguin care pot determina dezechilibre. Există o complexitate de compuşi, în majoritatea cazurilor, care acţionează în sîn”, a declarat medicul endocrinolog.
Tratamentul specific pentru mastoza fibrochistică este apreciat de medicul endocrinolog, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.
„Endocrinologul este implicat în patologia mamară benignă de cauză hormonală. Dacă este nevoie, conlucrarea se va face şi cu oncologul, în situaţia în care pacienta prezintă noduli de risc. Există şi riscul ca nodulii să capete caracter malign, de aceea, examinarea periodică este obligatorie”, atenţionează dr. Circo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?