X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Catastrofa de pe Pămînt a fost declarată ireversibilă

30 noi. 2020,, 23:00   Externe
10275 0

O echipă internațională de oameni de știință din Coreea de Sud, Japonia, Suedia, SUA și China a publicat un articol în Science, potrivit căruia, în ultimele două decenii, amploarea secetei și a căldurii pe Pămînt a atins un nivel fără precedent. Această creștere, care afectează sistemul climatic din Asia de Est, nu poate fi explicată prin schimbări naturale și, după o anumită perioadă, intensificarea catastrofală va deveni ireversibilă, recunosc cercetătorii, transmite lenta.ru.


Paleoclimatologii au reconstruit condițiile climatice în regiunile interioare ale Asiei de Est în ultimii 260 de ani.


S-a dovedit că clima devine mai caldă și mai aridă din anii '90 ai secolului XX, fapt care nu a fost observat în ultimul sfert de mileniu. Regiunea interioară a Asiei de Est, inclusiv Mongolia, s-a dovedit a fi un "punct fierbinte", unde în a doua jumătate a secolului XX a fost înregistrată cea mai puternică încălzire. Această regiune se caracterizează prin niveluri scăzute de precipitații anuale (mai puțin de 300 milimetri), ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la creșterea temperaturii. În ultimele două decenii, valurile de căldură s-au intensificat semnificativ, afectînd și mai mult hidratarea solului. Creșterea secetei și a căldurii a devenit stabilă și, treptat, dobîndește un caracter ireversibil.


Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice din Mongolia afectează climatul din întreaga emisferă Nordică. În timpul lunilor de vară, regiunea este caracterizată de anticicloane îndelungate, capabile să provoace valuri puternice de căldură în afara regiunii. Probabil ca Mongolia se transformă deja într-un deșert steril.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?