Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Cartea Albă “Problema Taiwanului și Reunificarea Chinei în Noua Eră”

10 aug. 18:45   Diverse
1385 0

Biroul pentru Afaceri din Taiwan al Consiliului de Stat și Biroul de Informații al Consiliului de Stat din China au publicat miercuri Cartea Alba “Problema Taiwanului și Reunificarea Chinei în Noua Eră”. În acest document se reiterează faptul că Taiwanul este o parte a Chinei și arată hotărîrea Partidului Comunist Chinez (PCC) și a poporului chinez pentru reunificarea țării, precum și poziția și politicile PCC și ale guvernul chinez în această privință.

Taiwanul a aparținut Chinei din cele mai vechi timpuri. Această afirmație are o bază solidă în istorie și jurisprudență. Rezoluția nr. 2758 a Adunării Generale a ONU este un document politic care scoate în evidență principiul unei singure Chine, a cărui autoritate legală nu lasă loc de îndoială și a fost recunoscută în întreaga lume, se mai arată în cartea albă.

Principiul unei singure Chine reprezintă consensul universal al comunității internaționale, fiind în concordanță cu normele de bază ale relațiilor internaționale. În lume există o singură China, iar Taiwanul este parte a China. Taiwanul nu a fost niciodată un stat, statutul său ca parte a Chinei este inalterabil.

Partidul Comunist Chinez este angajat în misiunea istorică de a rezolva problema Taiwanului și de realizare a reunificării complete a Chinei. Sub o conducere determinată, compatrioții de pe cele două maluri ale strîmtorii Taiwan au colaborat pentru a reduce tensiunea din strîmtoare.

Acțiunile Partidului Democrat Progresist (PDP) au tensionat relațiile dintre cele două maluri, au pus în pericol pacea și stabilitatea din strîmtoarea Taiwan, au subminat perspectivele și au restrîns spațiul pentru reunificarea pașnică. Acestea sînt obstacole care trebuie înlăturate pentru avansarea procesului de reunificare pașnică. Forțele externe au încurajat acțiunile provocatoare ale forțelor separatiste, intensificînd tensiunea și confruntarea între cele două maluri și au subminat pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific, se precizează în cartea albă.


Reunificarea pașnică și „o țară, două sisteme” sînt principii de bază pentru rezolvarea problemei Taiwanului și cea mai bună abordare pentru reunificarea Chinei.

„sîntem pregătiți să creăm un spațiu vast pentru reunificarea pașnică, dar nu vom lăsa loc pentru activități separatiste sub nicio formă. Vom aborda cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile pentru reunificarea pașnică. Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare, pentru a ne proteja împotriva interferențelor externe și a tuturor activităților separatiste. În nici un fel nu îi vizează pe compatrioții din Taiwan. Utilizarea forţei ar fi ultima soluţie", se subliniază în document.

Odată ce reunificarea pașnică va fi realizată sub conduita „o țară, două sisteme”, aceasta va pune noi baze pentru ca China să facă progrese suplimentare și să realizeze rejuvenarea națională. În același timp, va crea oportunități uriașe de dezvoltare socială și economică în Taiwan și va aduce beneficii palpabile taiwanezilor, se arată în cartea albă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав