Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Care sînt alimentele bogate în zinc

22 iun. 2019,, 05:04   Externe
5919 0

Zincul este un mineral esenţial pentru organism, avînd rol în metabolizarea nutrimentelor şi repararea ţesuturilor. Ce alimente bogate în zinc există?

Deficienţa de zinc apare tot mai des în zilele noastre, fie din cauza aportului insuficient, fie din cauza dificultăţilor de asimilare a acestui mineral. Zincul este, însă, foarte important, deoarece stimulează sistemul imunitar, contribuie la vindecarea rănilor, la producţia de testosteron şi la tratarea răcelii.

Organismul nostru nu stochează zincul, ceea ce înseamnă că trebuie să consumăm zilnic alimente din care să obţinem doza recomandată pentru o stare optimă de sănătate. Femeile au nevoie de 8 mg de zinc pe zi, în timp ce bărbaţii şi femeile însărcinate necesită 11 mg. Copiii, adolescenţii, bătrînii şi femeile care alăptează riscă o deficienţă de zinc, de aceea e indicat un stil alimentar care să aducă acest element în corp în cantitate suficientă.

Biodisponibilitatea zincului, adică acea parte care este reţinută şi utilizată de corp, este mai înaltă în produsele de origine animală. De aceea, spun medicii, persoanele care nu consumă carne trebuie să îşi ia din alimente o cantitate cu aproximativ 50% mai mare de zinc pentru ca în corp să fie absorbit strictul necesar.

Fructele de mare şi în special stridiile sînt alimente bogate în zinc, 3 stridii avînd aproximativ 16 mg de zinc, iar 100 g de carne de crab conţinînd 7,6 mg din acest mineral.


Carnea este una dintre sursele de zinc aflate la îndemînă, cu precădere cea de miel, vită şi porc. 100 g de carne crudă de vită conţine 4,8 mg de zinc, iar 85 g carne de miel conţine 6.7 mg de zinc. Ai grijă, însă, la cantitatea totală consumată zilnic, mai ales dacă obişnuieşti să consumi carne roşie sau mezeluri: acestea sînt legate de creşterea riscului de boli cardiovasculare şi de anumite tipuri de cancer.

Alte alimente bogate în zinc sînt leguminoasele, utile mai ales dacă ai un stil alimentar care exclude carnea. 100 g de fasole fiartă conţine 3,6 mg zinc, aceeaşi cantitate de năut aducînd corpului 2,7 mg zinc. Seminţele şi nucilesînt şi ele utile atunci cînd e vorba de aportul de zinc. Pe lîngă alte beneficii pe care le aduc corpului, precum fibrele, grăsimile sănătoase şi vitaminele, seminţele şi nucile sînt şi surse de zinc. 3 linguri de seminţe de cînepă conţin 31 % din necesarul de zinc al unui bărbat, respectiv 43% din cel al unei femei, iar 100 g de caju conţin 5,7 mg zinc. De asemenea, 100 g seminţe de dovleac au 7,8 mg zinc, adică aproape toată cantitatea de zinc de care are nevoie o femeie zilnic, şi, în plus, acestea ajută femeile aflate la menopauză să îşi scadă riscul de cancer de sîn.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?