Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care este esența modernizării în stil chinezesc

13 noi. 2022,, 18:30   Externe
2038 0

China, cu populația sa mare și teritoriul vast, a obținut un succes fără precedent în eforturile sale de modernizare, care este bazată pe industrializăre.

Așa a afirmat ambasadorul Chinei în Moldova, Yan Wenbin, amintind că modernizarea și bunăstarea populației este scopul tuturor țărilor în curs de dezvoltare și nu este ușor de realizat pentru o țară mică, mai ales pentru o țară mare.

«Modernizarea se construiește în jurul industrializării. Într-o perioadă de numai 70 și ceva de ani, China a realizat cea mai mare industrializare din istoria omenirii, a construit cel mai mare sistem de producție din lume, cu o gamă completă de industrii și facilități, devenind singura țară care deține toate categoriile industriale enumerate în Clasificare industrială a Națiunilor Unite», - а spus diplomatul chinez.

El a reiterat că în 2021, volumul total al economiei chineze a ajuns la 17.7 trilioane de dolari SUA, reprezentînd 18.5% din economia mondială și plasînd China pe locul doi în lume; PIB-ul pe cap de locuitor a depășit 12 000 de dolari SUA, ceea ce o apropie de nivelul țărilor cu venituri mari. Capacitatea de inovare științifică și tehnologică a continuat să avanseze rapid, China intrînd în rîndul țărilor inovatoare. Investițiile totale în cercetare și dezvoltare în 2021 au fost de aproximativ 434 de miliarde de dolari SUA, ocupînd locul doi în lume.

A fost construit cel mai bun sistem de infrastructură de transport din lume, incluzînd peste 40.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză. Viața oamenilor s-a îmbunătățit în mod semnificativ prin crearea celor mai mari sisteme din lume de învățămînt, protecție socială, îngrijire a sănătății și pensii de bază, iar speranța medie de viață a chinezilor a ajuns la 78.2 ani.


Fiind un motor important al creșterii economice mondiale, contribuția medie a Chinei din 2013 pînă în 2021 la creșterea economică globală a ajuns la 38.6%, depășind contribuția totală a țărilor G7. China continuă să promoveze un nivel înalt de deschidere către lume, devenind un partener comercial important pentru cel puțin 140 de țări și regiuni. Comerțul total cu mărfuri al Chinei ocupă primul loc în lume. De asemenea, țara se află pe primul loc la atragerea de investiții străine și investiții peste hotare.

«Toate acestea arată faptul că statul chinez a făcut ceea ce trebuie și, într-o analiză finală, a pornit pe o cale de modernizare în stil chinezesc. Cel de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care a avut loc nu cu mult timp în urmă, a trasat ca sarcină principală a Chinei modernizarea în stil chinezesc pentru a promova în mod cuprinzător marea întinerire a națiunii chineze. S-a subliniat în mod clar că modernizarea în stil chinezesc vizează o populație foarte mare și o viață prosperă pentru toată lumea, fiind o modernizare în care civilizația materială și cea spirituală sunt în acord, omul și natura coexistă în armonie, mergând pe o cale a dezvoltării pașnice», a spus Yan Wenbin.

După cum menționează diplomatul, susținerea conducerii Partidului Comunist Chinez și urmarea neclintită a căii socialismului cu specific chinezesc reprezintă condițiile esențiale și o abordare fundamentală a modernizării în stil chinezesc.

«Modernizarea reprezintă în esență comportamentul organizațional al statului, guvernului și societății, iar conducerea generală a Partidului Comunist Chinez poate organiza eficient China, o țară cu un vast teritoriu, o populație numeroasă, multe disparități și o mare diversitate, asigurînd că modernizarea țării nu depinde de nimic și este complet independentă. Modernizarea în stil chinezesc este centrată mai degrabă pe om decît pe capital, angajîndu-se să obțină o prosperitate generală, pentru toți oamenii, și să evite polarizarea și stratificarea socială. Doar o astfel de modernizare este justă și durabilă», a spus ambasadorul Chinei.

El a subliniat că modernizarea în stil chinezesc susține calea dezvoltării pașnice, ceea ce este un fapt extraordinar în practica modernizării.

«Spre deosebire de aceasta, importante țări dezvoltate din lume au acumulat avere prin războaie, agresiune, colonizare și jaf, punând apoi bazele modernizării. Aceste țări au „trei păcate originale”: colonizarea întregii lumi, exterminarea rasială și culturală a amerindienior, traficul îndelungat și masiv de sclavi din Africa. Acestea reprezintă fapte istorice care nu pot fi șterse cu buretele sau distorsionate», a spus Yan Wenbin.

«Modernizarea în stil chinezesc numără realizări remarcabile, însă până la o modernizare completă, mai sunt încă multe dificultăți și probleme de rezolvat, ca de pildă insuficienta capacitate de inovare științifică și tehnologică și nevoia urgentă de o modernizare industrial», a spus diplomatul chinez.

«Raportul celui de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez a subliniat că inovația ocupă un loc central în situația generală a modernizării în stil chinezesc. În următorii cinci ani, China își va crește semnificativ independența și capacitățile în știință și tehnologie, astfel ca până în 2035 să ajungă la un nivel înalt și să se numere printre cele mai inovatoare țări din lume», a menționat Yan Wenbin.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?