COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cancerul acaparează țesuturile pentru a se răspîndi

Cancerul acaparează țesuturile pentru a se răspîndi

Cercetătorii au observat un pas important în răspîndirea celulelor canceroase în întregul corp, scrie descopera.ro.

Un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea John Hopkins, a dus la identificarea unui pas important în modul în care celulele canceroase se răspîndesc de la tumoarea primară pentru a da naștere unor tumori noi, un proces numit metastază.

Încercînd să stabilească modul în care grupurile de celule migrează către alte părți ale corpului, oamenii de știință au construit un vas de sînge funcțional 3D și au crescut celule de cancer mamar în apropiere. Au observat celulele canceroase ajungînd la vasul de sînge și preluînd o bucată din peretele celular. Ca urmare a acestui atașament pe vasul de sânge, un grup de celule tumorale a fost eliberat în fluxul sanguin pentru a călători către alte organe, notează Medicalxpress.


Celule canceroase se adaptează pentru a se răspîndi

„Am observat că celulele canceroase se pot remodela, distruge sau chiar se pot integra rapid în vasele de sânge existente”, explică autorul studiului dr. Andrew Ewald. Acesta mai adaugă: „Așa cum oamenii care fac scufundări sau alpinism necesită instrumente diferite, celulele canceroase aduc echipamente diferite în funcție de funcția pe care intenționează să o îndeplinească”.

„Ceea ce am văzut a fost că o bucată dintr-o tumoare existentă care a preluat un perete al unui vas de sînge, punînd celulele canceroase în contact direct cu circulația, un proces care durează doar cîteva ore. Nu trebuie să invadeze organele pe lîngă vasele de sînge, celulele canceroase au devenit vasele de sânge și ar putea elibera anormale de acolo”, explică cercetătorii.

Vasele „mozaic” care rezultă, numite așa pentru că sunt formate din celule obișnuite ale vaselor de sînge și unele celule canceroase, au fost observate la aproximativ 6% din vasele de sînge din tumorile cauzate de cancerul de sîn uman. De asemenea, au fost găsite și în cazul unei tumori cerebrale mortale numite glioblastom, cancerului de piele cu melanom și cancerelor gastrice. Prezența lor este asociată cu creșterea metastazelor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load