COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cafeaua cu lămîie: beneficii şi contraindicaţii

Cafeaua cu lămîie: beneficii şi contraindicaţii

Pentru că avem suficient timp cît să descoperim noutăţile din jurul nostru, în cale ne-a ieşit un nou trend- consumul de cafea cu lămîie. Curioşi din fire, am decis să descoperim care sînt beneficiile pentru sănătate ale acestui amestec. Se zvoneşte că acest mix ajută la topirea grăsimii şi elimină durerile de cap şi diareea. Din moment ce cafeaua şi lămîia au numeroase efecte asupra sănătăţii, cel puţin cînd sînt consumate separat. Dar ce efecte au cînd cele mai comune şi consumate ingrediente sînt băute în aceeaşi compoziţie?

Cafeaua şi lămîile sînt două ingrediente care se regăsesc în orice bucătărie. Să nu uităm că una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume este cafeaua, nu doar datorită gustului, ci şi a capacităţii de a stimula sistemul nervos central şi de a creşte nivelul de alertă şi dispoziţia. Pe de altă parte, lămîile sînt fructe care fac parte din familia citricelor, fiind al treilea cel mai produs fruct din lume, după mandarine şi portocale. Sunt o sursă ideală de vitamina C şi antioxidanţi şi se foloseşte de secole pentru proprietăţile sale medicinale.

În cazul de faţă, reţeta presupune amestecul de 240ml de cafea cu sucul de la o lămîie. Deşi pare un amestec neobişnuit, unii spun că gustul nu este atît de rău.

Cafeaua şi lămîile- beneficii pentru sănătate


Atît cafeaua, cît şi lămîile au multiple beneficii pentru sănătate, multe dintre ele fiind asociate conţinutului ridicat de antioxidanţi. Aceştia sînt molecule care protejează organismul de efctele dăunătoare ale cantităţilor în exces de radicali liberi.

Cafeaua prăjită de exemplu, conţine peste 1000 de compuşi bioactivi, dar cafeina şi acidul clorogenic sînt principalii compuşi care au capacitate antioxidantă. Mai exact, cei doi compuşi protejează împotriva dezvoltării cancerului, cafeaua fiind cunoscută pentru reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat, de prostată, endometrial, de sîn, gastrointestinal şi colorectal. În plus, cafeaua a fost asociată cu reducerea riscului de diabet de tip 2, bolilor de inimă şi ficat, depresie, Alzheimer şi Parkinson.

În privinţa sucului de lămîie, acesta este o sursă ideală de vitamina C şi flavonoide, doi antioxidanţi puternici, cunoscuţi pentru reducerea riscului de cancer de esofag, stomac, pancreas şi cancer de sîn. De asemenea, protejează împotriva bolilor de inimă, în timp ce vitamina C protejează sistemul imunitar şi luptă împotriva infecţiilor.

Ce se întîmplă dacă bei cafea cu suc de lămîie

Există patru presupuneri în privinţa beneficiilor consumului acestui amestec.

Ajută la arderea grăsimii. Ştim că lămîia este folosită în acest sens, în special în multe diete. Singurul mod prin care putem scăpa de grăsimea nedorită este să consumăm puţine calorii sau să ardem mai mult decît consumăm. Cu toate astea, studiile arată că putem scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul cafelei, pentru că stimulează ţesutul adipos maro, un ţesut gras metabolic care scade odată cu înaintarea în vîrstă şi metabolizează carbohidraţii şi grăsimile.

Reduce durerile de cap. Durerile de cap şi migrenele sînt tot mai întîlnite în întreaga lume, în special în rîndul persoanelor sub 50 de ani. Una dintre ipoteze sugerează că în urma consumului de cafea apare efectul vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că strînge vasele de sînge şi reduce circulaţia sangvină dinspre cap, iar astfel elimină durerea. Cercetătorii sugerează că în urma consumului de cofeină se amplifică efectul medicamentaţiei folosite pentru durerile de cap şi migrene.

Elimină diareea. Remediul natural în această situaţie este să mănînci cafea măcinată alături de lămîie, nu să le bei pe cele două. Nu există încă dovezi clare care să sprijine presupunerile în acest sens, mai ales că stimulează colonul şi creşte nevoia de a merge la toaletă. Mai mult, diareea duce la pierderea fluidelor, care duce mai apoi la deshidratare, iar efectul diuretic al cafelei ar putea înrăutăţi situaţia.

Amestecul este bun pentru piele. Cercetătorii sugerează că atît cafeaua, cît şi lămîia conţin antioxidanţi benefici pentr piele. Pe de-o parte, se presupune că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi hidratează pielea. Alte studii arată că în urma consumului de cafea se reduce deteriorarea barierei protectoare de la nivelul pielii şi îmbunătăţeşte aspectul acesteia. Pe de altă parte, conţinutul de vitamina C din lămîie stimulează producţia de colagen, acea proteină care asigură elasticitatea şi fermitatea pielii şi reduce deteriorarea acesteia cauzată de radicalii liberi provocaţi de expunerea la soare.

Cafeaua cu lămîie: contraindicaţii

Dacă pînă acum am enumerat potenţialele beneficii, nimic nu vine la pachet şi fără cîteva părţi mai puţin plăcute. De exemplu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că băutorii de cafea pot deveni dependenţi de cofeină. De asemenea, există cîteva studii care indică faptul că în urma consumului regulat de cafea apar tulburările de somn, dar şi riscul de a pierde o sarcină. Cît despre lămîie, unele persoane pot fi alergice la sucul de citrice, la seminţe sau la coajă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load