Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Bulgaria va putea primi gaz azer în volum integral

20 iun. 13:15   Diverse
1441

De la 1 iulie, Bulgaria va putea primi gaz azer în volum integral, după finalizarea, în luna iunie, a testării de pompare a gazului prin interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB).

O declară ambasadorul Azerbaidjanului la Sofia Hussein Huseynov.

„Livrările volumelor de gaz convenite vor începe de la 1 iulie”, a scris el pe rețelele de socializare.

Diplomatul a menționat că pomparea de testare a gazului azer în Bulgaria a început deja prin intermediul IGB. Potrivit acestuia, este de așteptat ca livrările de testare să fie efectuate înainte de sfîrșitul lunii iunie.

Livrările de gaze azere către Europa – Italia, Grecia și Bulgaria - au început la 31 decembrie 2020 prin conducta de gaz transadriatică (TAP). Cu toate acestea, din cauza lipsei unei interconexiuni, volumul livrărilor de gaze azere către Bulgaria a fost de cîteva ori mai mic decît era planificat – 250-300 de milioane de metri cubi pe an în loc de 1 miliard de metri cubi pe an.


La sfîrșitul lunii martie 2022, operatorul IGB a anunțat că IGB era deja conectat la TAP, ceea ce ar permite furnizarea de gaz azer în Bulgaria printr-un interconector.

Odată ce IGB va fi operațional, legătura va furniza inițial Bulgariei 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, cu o creștere suplimentară pînă la o capacitate de proiectare de 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав