X 
Cazul Șor stiri: 599

Bruxelles-ul intenționează să deblocheze miliarde de euro pentru Ungaria

3 oct. 16:30   Diverse
1914 0

Comisia Europeană intenţionează să deblocheze fonduri europene în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro pentru Ungaria pînă la finele lunii noiembrie, în schimbul sprijinului Budapestei pentru majorarea bugetului blocului comunitar şi pentru asistenţa financiară pentru Ucraina, informează Financial Times citînd surse din apropierea discuţiilor, potrivit Agerpres.

Eliberarea acestor fonduri ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orban care a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE pînă cînd nu va fi restabilit accesul Ungariei la fondurile europene. În luna decembrie 2022, UE a îngheţat fonduri de coeziune în valoare de 22 de miliarde de euro alocate Ungariei, după ce a decis că Budapesta nu respectă normele referitoare la statul de drept. Fondurile de coeziune sînt destinate să ajute ţările membre mai puţin dezvoltate să acopere decalajul de investiţii şi să îşi îmbunătăţească infrastructura, transmite Digi24.

Ca răspuns la solicitările Bruxelles-ului, Ungaria a adoptat în luna mai o serie de reforme juridice, care ar urma să permită Executivului comunitar să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile îngheţate, au declarat sursele citate de Financial Times.

Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a spus că Bruxelles-ul a trimis o scrisoare Guvernului ungar la data de 26 septembrie în care cere „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor. „Imediat ce Ungaria va răspunde la aceste întrebări, comisia îşi va continua evaluarea”, a adăugat Stefan de Keersmaecker.

Progresele în restabilirea accesului Ungariei la fondurile europene vin într-un moment în care Bruxelles-ul vrea să obţină sprijinul unanim pentru bugetul său majorat pînă la finele anului, în special pentru a asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina. Sentimentul de urgenţă a fost agravat de decizia de săptămîna trecută a Congresului american care a anulat ajutoare în valoare de şase miliarde de dolari pentru Ucraina.


Comisia Europeană a propus o majorare a bugetului UE cu 66 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile crescute, iar o parte din aceşti bani vor contribui la programul de sprijin financiar în valoare de 50 de miliard de euro acordat Ucrainei. Mai multe capitale europene, inclusiv Berlinul, au ridicat obiecţii faţă de propunerea de majorare a bugetului UE. Această suplimentare are nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre, cărora li se vor cere contribuţii suplimentare de la bugetele lor naţionale.

1
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?