X 

BRICS pregătește terenul pentru o nouă eră monetară

25 aug. 13:00   Diverse
2230 0

Summitul BRICS din Africa de Sud a creat premise bune pentru o nouă eră în dezvoltarea relațiilor monetare internaționale.

Acest punct de vedere a fost exprimat de editorii cotidianului China Daily.

"Summitul BRICS a deschis calea spre o nouă eră monetară", se spune în articolul publicației. - Dorința de a forma un teren economic mai tolerant și echitabil arată că țările cu economii de piață în dezvoltare au la puncte de vedere comune", relatează Noi.md cu referire la tass.ru.

În articol se menționează că Washingtonul a desemnat dolarul american drept monedă de rezervă internațională, care a devenit "o armă folosită de [Statele Unite] împotriva activelor altor țări și chiar a proprietății private". Autorii reamintesc că, spre deosebire de Statele Unite, BRICS pune accent pe cooperare, promovînd o nouă strategie "în condițiile constrângerilor dictate de o singură monedă dominantă”.

"Pe măsură ce BRICS invită noi țări să se alăture asociației, perspectivele se îmbunătățesc, atît în ceea ce privește oportunitățile financiare, cît și de-dolarizarea accelerată", se precizează în articol. "Chiar dacă provocări vor exista și în continuare, dorința de schimbări și de consolidare a independenței financiare [a țărilor BRICS] rămîne de neclintit".


Autorii subliniază că "pentru lume a sosit un moment de cotitură, care poate redefini ordinea financiară globală și calea către un viitor mai echilibrat și mai prosper".

BRICS include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Summitul a avut loc în perioada 22-24 august în Africa de Sud. Președintele rus Vladimir Putin a participat la acest eveniment prin legătură video, partea rusă a fost reprezentată personal de ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Joi, în urma summitului a fost adoptată Declarația de la Johannesburg. Asociația a fost completată cu șase noi membri: din 2024, acesteia se vor alătura Argentina, Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia.

18
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?