X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Brazilia: Google şi Telegram anchetate pentru opoziţia faţă de un proiect de lege anti-dezinformare

14 mai. 2023,, 02:00   Externe
2474 0

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a ordonat vineri o anchetă asupra platformelor Google şi Telegram, acuzate de "campanie abuzivă" împotriva unui proiect de lege anti-dezinformare, scrie AFP.

Judecătorul Alexandre Moraes a ordonat poliţiei federale să convoace în termen de 60 de zile responsabilii din Brazilia celor două companii, care se opun guvernului în acest dosar.

Inspirat de Regulamentul UE privind serviciile digitale (DSA), proiectul de lege prezentat în 2020 pentru a combate dezinformarea online aşteaptă să fie votat de parlamentarii brazilieni.

Textul prevede, în special, obligarea platformelor să dea dovadă de mai multă transparenţă, să reglementeze conţinuturile violente sau care aduc atingere democraţiei şi alegerilor, care ameninţă copiii, adolescenţii ori sănătatea publică.

Acesta a căpătat o altă dimensiune după asaltul asupra unor locuri ale puterii, pe 8 ianuarie, de către partizanii fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care susţineau că le-au fost furate ultimele alegeri prezidenţiale, cîştigate de Lula da Silva.

Fostul preşedinte este unul dintre detractorii acestui proiect pe care îl consideră a fi "începutul sfîrşitului libertăţii noastre".

Google şi Telegram sînt, de asemenea, împotrivă, pe motiv că această legislaţie le-ar face să rişte amenzi de pînă la 10% din cifra de afaceri sau suspendarea temporară a serviciilor.

Prima platformă a avertizat împotriva "moderării excesive" a conţinuturilor, în timp ce a doua a afirmat într-un mesaj către milioanele de utilizatori brazilieni că democraţia este "atacată".

Judecătorul Moraes a cerut miercuri ca Telegram să elimine mesajul, sub pedeapsa cu suspendarea, acuzînd compania de "dezinformare flagrantă şi ilegală".

Aplicaţia de mesagerie criptată a fost deja suspendată timp de trei zile în Brazilia, în cadrul unei anchete asupra violenţei în şcoală.

La rîndul său, ministrul justiţiei, Flavio Dino, a acuzat Google că a "manipulat" rezultatele afişate de motorul său de căutare, prin evidenţierea conţinuturilor care se opun proiectului de lege. Gigantul tehnologic a negat.

În ceea ce priveşte Biroul pentru protecţia consumatorului, acesta a ordonat companiei americane să reechilibreze dezbaterile care fac "contra-propagandă", sub pedeapsa unei amenzi de 200.000 de dolari pe oră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?